Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEducatieStiri Nationale

Corul Madrigal în 2023: Turneu istoric în SUA, 271 de evenimente, 350.000 de spectatori și o creștere cu 92% a încasărilor

Anul 2023 a însemnat pentru Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” multiple lansări editoriale, discografice, multimedia sau de costume, dar și expoziții de pictură dedicate ansamblului, precum și noi prezențe în spațiul public a copiilor din Cantus Mundi, programul național de incluziune socială prin muzică, inițiat de Ion Marin, în anul 2011.

Cu peste 270 de evenimente desfășurate în 2023, programul MADRIGAL 60 a inclus o serie de premiere remarcabile, precum turneul aniversar în Statele Unite ale Americii, primul după 35 de ani, inaugurarea Galeriei „Madrigal – Marin Constantin” la Senatul României, a Salonului muzical la Aeroportul Internațional Henri Coandă, expoziția Art Safari – „Pe mai multe voci” și volumul aniversar „Marea Carte a Madrigalului”.

Toate aceste evenimente culturale au reunit peste 350.000 de spectatori, atât la nivel național, cât și internațional, precum și peste 2 milioane de vizualizări în mediul online.

 „Dacă în anii ’60 Corul Madrigal și Marin Constantin înfăptuiau o revoluție a colindelor și a muzicii corale în România, Madrigalul lui 2023 nu se dezminte – deschide drumuri și continuă să construiască programe care să apropie oamenii de muzică. De la festivaluri și spectacole complexe, la expoziții de artă sau memorialistice, de la a cânta în Congresul american, la a cânta la răsărit pe malul Mării Negre, ori în producții multimedia (cum a fost Spotlight Festival), Corul Madrigal a fost peste tot în 2023.  Profesionalismul și excelența au fost cheia anului 2023. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără partenerii noștri și fără această echipă extraordinară, determinată, care crede în Madrigal și simte Madrigal. Mulțumim publicului și îi așteptăm pe spectatorii noștri și în 2024 cu noi proiecte și surprize”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrgal – Marin Constantin”.

MADRIGAL 60 a fost organizat în 6 mari secțiuni:

  • „Excelența în muzică”, cu 48 de spectacole, concerte și recitaluri sau producții în premieră, susținute atât în sălile de concert, cât și la evenimente oficiale sau în mass media. Premierele anului 2023 au fost producțiile „Despre Cultură” la Ateneul Român, „Madrigal for Babies” la Circul Metropolitan București și Concertul Extraordinar din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” – Misa Criolla.
  • Unim România prin muzică”, cu 3 turnee și festivaluri naționale de Paște, Sfânta Maria și Crăciun, cu audiențe record și premiere absolute. În cadrul turneelor, Madrigal a susținut spectacole și concerte în Bacău, Iași, Târgu Mureș, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Constanța, Sinaia, Alexandria și București.
  • „Diplomație Madrigal”, cu turneul aniversar în Statele Unite ale Americii, la New York, Washington, D.C., Chicago și Seattle: 7 concerte sold out în spații prestigioase și cele mai mari catedrale americane. De asemenea, Madrigal a surprins publicul și cu două flashmob-uri – în celebra Times Square New York și în avion, deasupra Americii, de Ziua Națională a României.
  • Programul Național „Cantus Mundi – Integrare socială și educație culturală” – peste 50 de proiecte educaționale și evenimente publice pentru corurile de copii și ansamblurile de percuție: ateliere, recitaluri, concerte, Galele Cantus Mundi, campaniile „Hai Cantus Mundi” și „Armistițiu de Crăciun”, turnee, recitaluri pe stadioanele naționale.

În 2023, platforma Cantus Mundi a reunit 1.989 de coruri de copii din țară. La marile spectacole ale Corului Madrigal au participat 3.656 de copii, iar 150 de voluntari au fost implicați în organizarea evenimentelor Madrigal – Cantus Mundi.

În ceea ce privește încasările instituției, acestea au cunoscut o creștere semnificativă, de la 1,2 milioane lei în 2022 la 2,3 milioane lei în 2023. Astfel, se înregistrează o creștere de 92% a veniturilor proprii. Pentru anul 2024 se estimează o creștere a veniturilor cu 50% față de anul 2023, astfel încât încasările se vor ridica la un total de 3,5 milioane lei.

Anul 2024 va fi dedicat copiilor din Programul Național Cantus Mundi și sărbătoririi celor 10 ani de existență oficială a celei mai mari mișcări de integrare socială a copiilor prin muzică din România.

Articole Similare

Back to top button