În data de 5 decembrie 2023, în Monitorul Oficial al României a fost publicat Ordinul Ministrului Sănătății nr. 4128/05.12.2023 privind declararea epidemiei de rujeolă pe teritoriul României și aprobarea măsurilor de limitare a răspândirii epidemiei. În prezent, sunt înregistrate aproximativ 2.000 de cazuri în 29 de județe ale țării.
Direcția de Sănătate Publică Suceava a anunțat miercuri, 6 decembrie, că va aplica măsurile de limitare a răspândirii epidemiei de rujeolă conform specificațiilor din anexa Ordinului nr. 4128/05.12.2023.
La nivelul județului Suceava, în anul 2023, s-au înregistrat 9 cazuri suspecte de rujeolă, dintre care doar unul a fost confirmat. În ceea ce privește acoperirea vaccinală la nivelul județului, în luna august, 59,7% dintre copiii de 12 luni erau vaccinați cu prima doză, iar 50,8% dintre copiii de 5 ani aveau și a doua doză de vaccin.
Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava dispune de stocuri suficiente de vaccin antirujeolic, respectiv 5791 de doze. În teritoriu, la medicii de familie sunt 3489 de doze de vaccin.
Recomandări – urmare a declarării epidemiei de rujeolă pe teritoriul României
Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă foarte contagioasă, uneori cu evoluție severă, provocată de virusul rujeolic. Afectează mai ales copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani, care nu sunt vaccinați.
Simptomele asociate expunerii la virusul rujeolic includ erupția cutanată, tusea, secrețiile nazale, ochii iritați sau febra. Tipic pentru rujeolă este apariția semnului Koplik (mici pete albicioase având un centru gri-albăstrui care apar pe mucoasa obrajilor, în dreptul molarilor. Infecția cu acest virus poate provoca complicații, precum infecții ale urechii, pneumonie, convulsii, leziuni ale creierului, iar, în unele cazuri, chiar decesul.
La apariția unui caz de rujeolă se iau măsuri pentru a preveni răspândirea bolii, cum ar fi:
- izolarea bolnavului și a contacților acestuia,
- respectarea strictă a regulilor de igienă referitoare la tuse, strănut, utilizarea batistei și a șervețelelor de unică folosință,
- spălarea corectă a mâinilor,
- aerisirea repetată a camerei bolnavului,
- vaccinarea contacților neprotejați.
Cea mai eficientă metodă de prevenție este vaccinarea. Oricine, la orice vârstă, poate face vaccinul în scop profilactic, cu condiția să nu fi dezvoltat boala și să nu aibă contraindicații. În circumstanțe speciale – cum ar fi epidemiile de rujeolă – vaccinul poate fi administrat chiar și la sugari începând de la vârsta de nouă luni. O a doua doză poate fi administrată la cel puțin patru săptămâni după prima doză.
Profilaxia post-expunere (pentru contacții unui caz confirmat) trebuie realizată în primele 72 ore de la contactul cu o persoană infectată.
„Vaccinul ROR reprezintă o soluție sigură, disponibilă și eficientă pentru a proteja viața și sănătatea copiilor. Recomandăm și încurajăm părinții să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor lor conform calendarului național de vaccinare, pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora. Vaccinarea ROR se face prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății și este gratuită”, a declarat Daniela Marinela ODEH, Director executiv al DSP Suceava.