Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEducatieEvenimenteStiriStiri Locale

Expoziția itinerantă „28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu România”, la Liceul Tehnologic din Vicovu de Sus

Începând cu data de 27 noiembrie 2023, timp de o lună, expoziția itinerantă „28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu România”, realizată la Muzeul de Istorie din Suceava de dr. Mihai-Aurelian Căruntu, este găzduită de Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, la inițiativa profesorului de istorie Ionel Puha, director adjunct, și cu sprijinul directorului acestei instituții, profesor Angelica Chachula.

Expoziția cuprinde 25 de panouri care prezintă acte inedite adoptate de Consiliul Național Român, documentele Constituantei și cele ale Congresului Național al Bucovinei, fotografiile unor personalități politice și militare, sau ale unor eroi care s-au jertfit pe altarul idealului național, printre care se numără Iancu Flondor, Ioan Nistor, Sextil Pușcariu, generalul Iacob Zadik, Ion Grămadă, Lascăr Luția, Teodor Turtureanu.

Drept urmare, elevii și toți iubitorii de istorie din Vicovu de Sus, precum și cei aflați în trecere prin localitatea bucovineană în sezonul sărbătorilor de iarnă, sunt așteptați să viziteze expoziția, care își propune să-și aducă contribuția la o mai bună înțelegere a semnificației profunde a actului Marii Uniri din 1918.

***

La data de 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a votat, în Sala Sinodală de marmură a Palatului Mitropolitan din Cernăuți, Moțiunea istorică privind Unirea „Țării Fagilor”, în vechile ei hotare, până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României. Prin adoptarea Legii Nr. 250/2015 privind declararea zilei de 28 noiembrie drept „Ziua Bucovinei”, s-a urmărit consolidarea în memoria colectivă a națiunii a acestui veritabil „moment astral”, care a dus la reîntregirea Țării în partea de nord-est, în granițele sale legitime din punct de vedere al dreptului istoric și cel al principiului naționalităților.

Articole Similare

Back to top button