Articole GeneraleComunicate de presaSocialStiriStiri Locale

Protest spontan declanșat de salariații Direcției Județene de Statistică Suceava

Salariații din cadrul Direcției Județene de Statistică Suceava au declanșat un protest spontan astăzi, 24 noiembrie 2023, între orele 11:00-12:30. Aceștia motivează acțiunea spunând că astfel își exprimă nemulțumirea față de salarizarea pe care o consideră discriminatorie, pentru o perioadă îndelungată.

Conform unui comunicat de presă transmis astăzi, nemulțumirile salariaților vizează:

  •  Neaplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13.07.2022, cu tema „Soluționarea problemelor de salarizare existente la nivelul Direcțiilor Regionale și Județene de Statistică”;
  • Nemajorarea salariilor personalului DJS Suceava, spre deosebire de cele din alte instituții publice. În decurs de 5 ani, un salariat cu vechime maximă din DJS Suceava avut o majorare salarială de 14 lei brut (7 lei net), timp în care rata inflației a depășit 40%;
  • Neacordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii, spre deosebire de angajații altor instituții aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerului Mediului, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației Naționale, etc.;
  • Neacordarea importanței cuvenite activității direcțiilor teritoriale de statistică, atâta vreme cât informațiile statistice sunt importante atât pentru cunoașterea evoluțiilor economice și sociale, pentru fundamentarea deciziilor și programelor de acțiune la nivel european, național și/sau teritorial, cât și pentru studii și cercetări științifice sau pentru corecta informare a tuturor categoriilor de utilizatori. Să nu uităm de cercetările statistice de interes național de tipul recensămintelor populației și locuințelor și recensămintelor din agricultură, precum și de implicarea direcțiilor județene de statistică în organizarea și desfășurarea proceselor electorale.

Angajații DJS Suceava au transmis și revendicările pe care le au, anunțând că protestele vor continua zilnic, până când acestea vor fi soluționate.

  1. Stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici cu funcții de execuție și conducere, precum și ale personalului contractual din cadrul DJS Suceava la nivelul administrației publice centrale.
  2. Acordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul DJS Suceava.
  3. Mărirea schemei de personal a DJS Suceava corespunzător volumului de activitate și deblocarea angajărilor.
  4. Exceptarea structurilor subordonate Institutului Național de Statistică de la procesul de desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activității, conform prevederilor Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

Articole Similare

Back to top button