Articole GeneraleComunicate de presaEducatieEvenimenteStiriStiri Locale

Prima ediție a evenimentului „Cafeneaua științei”, un succes în interacțiunea publicului sucevean cu cercetătorii de succes

Prima ediție a evenimentului „Cafeneaua științei”, organizat prin programul PNRR de Centrul de orientare, asociere și consiliere în cariera de cercetător pentru Regiunea de dezvoltare Nord-Est a României al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (COACH USV), a reunit, pe 22 noiembrie 2023, în spațiul Librăriei Alexandria de pe strada Universității, profesioniști din mediul academic și mediul privat. 

Discuția, moderată de prof. univ. dr. Elena-Brândușa Steiciuc, director COACH USV, și dr. cercetător științific II Ionuț Ștefan-Iorgu, director de proiect, a avut ca scop principal prezentarea rezultatelor cercetărilor de ultimă oră către publicul larg și a abordat teme legate de medicină, alimentație și tehnologie.

„Mulțumirile noastre merg către doamna dr. șef lucrări Alina Melinte, de la Facultatea de Medicină și Științe Biologice, doamna Mihaela Chistol, reprezentant al firmei Assist Software, și domnul prof. univ. dr. ing. Mircea Oroian, decan al Facultății de Inginerie Alimentară, pentru excepționalele prezentări. Seara a fost foarte reușită, a existat o complementaritate a domeniilor științifice, o sinergie a rezultatelor și a valorilor prezentate publicului, toate obținute în urma unei munci tenace, atât a cercetătorilor USV, cât și a celor din mediul privat. Mulțumiri librăriei Alexandria pentru găzduirea evenimentului”, a transmis prof. dr. Elena-Brândușa Steiciuc.

În cadrul discuției, s-a subliniat faptul că tehnologia a schimbat în mod definitoriu procesele de cercetare și a favorizat obținerea unor rezultate cu reală aplicabilitate în societate. În acest context, dr. Alina Melinte a precizat că, în prezent, un făt de 500 de grame are șanse reale de a supraviețui, în condițiile tehnologizării secțiilor de profil. Totodată, Mihaela Chistol a prezentat Autisma Therapy Assistant, o aplicație interactivă dedicată copiilor diagnosticați cu autism, dezvoltată la Suceava cu scopul de a sprijini pacienți din toată Europa de Est. Profesorul Mircea Oroian a prezentat rezultatele remarcabile obținute în cadrul Facultății de Inginerie Alimentară, atât în ceea ce privește dezvoltarea de produse, cât și legat de colaborările instituției cu specialiști din domeniu, inclusiv cu un bucătar care deține o stea Michelin.

COACH USV

În mai 2023, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a semnat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în calitate de Coordonator de reforme și/sau investiții pentru componenta C9 –Suport pentru sectorul privat și CDI (PNRR), contractul de finanțare pentru proiectul Crearea și dezvoltarea Centrului de orientare, asociere și consiliere în cariera de cercetător pentru Regiunea de dezvoltare Nord-Est a României în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (COACH USV). Obiectivul general al proiectului este înființarea și susținerea financiară a Centrului Regional Nord- Est de orientare în cariera de cercetător ca parte a ERA TALENT PLATFORM, la care se adaugă obiective specifice atât privind consilierea cercetătorilor sau viitorilor cercetători, cât și privind popularizarea rezultatelor cercetărilor științifice în rândul publicului larg.

Articole Similare

Back to top button