Articole GeneraleCulturaStiriStiri Nationale

Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder Voicu 1702 până în anul 2028

Violonistul timișorean Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta, până în 2028, pe Vioara Stradivarius Elder Voicu 1702, Obiect de Patrimoniu Național, în urma concursului organizat pe 17 noiembrie 2023 de Filarmonica „George Enescu” București și Ministerul Culturii.

Timp de 20 ani, vioara a fost în mâinile marelui violonist român Ion Voicu.

„Sunt onorat și mulțumesc juriului acestui concurs pentru toată încrederea pe care am primit-o și șansa să cânt încă un mandat pe cel mai frumos și valoros instrument pe care România îl are – Vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702, care timp de 20 de ani a fost în mâinile marelui virtuos artist român, Maestrul Ion Voicu. Totodată, este imensă bucuria că pot să duc mai departe și să împărtășesc publicului din lumea întreagă povestea Viorii Stradivarius Elder Voicu, până în anul 2028, să-i bucur pe toți iubitorii muzicii de sunetul magic al acestui instrument. Turneele Stradivarius vor continua atât în țară, cât și străinătate, cu noi concerte în premieră, care vor duce muzica clasică mai departe, acolo unde este locul ei: în inimile celor care vibrează la frumos. Am în plan sumedenie de proiecte unice, provocatoare, pe care abia aștept să le împărtășesc cu voi, publicul acesta minunat. Vă aștept la concerte!”, declară maestrul Alexandru Tomescu

Din Juriul concursului au făcut parte personalități marcante ale muzicii clasice românești, maestrul Violonist Varujan Cozighian, muzicianul și Ministrul Secretar de Stat în Ministerul Culturii Mădălin Voicu, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu” București, Iosif Ion Prunner, violonista și rectorul Universității Naționale de Muzică București, prof. univ. dr. Diana Moș, și Tiberiu Soare, dirijor al Orchestrei Operei Naționale București, Director Artistic al Operei Naționale București și conferențiar la Universitatea Națională de Muzică București. 

Programul muzical pregătit pentru concurs a fost unul complex, cuprinzând creații de Johann Sebastian Bach – Sonata a doua în La minor și Partita a doua în Re Minor, Niccolo Paganini – Capriciile 22 și 24, Ludwig van Beethoven – Sonata nr.9 „Kreutzer”, George Enescu – Sonata a IIIa în Caracter popular românesc, Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul no 5 în La Major, Piotr Ilici Ceaikovsky – Concertul în Re Majori.

Angajamentul pe care violonistul și l-a asumat în 2007, când a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul instrumentului unic. În urma concursului organizat de Filarmonica „George Enescu” și Ministerul Culturii Alexandru, a câștigat dreptul de a cânta în continuare pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, și va continua turneele Internaționale Stradivarius. 

Articole Similare

Back to top button