AdministratieArticole GeneraleComunicate de presaStiriStiri Locale

Experții Centrului Național de Competență pentru dezvoltarea orașelor climatice neutre și inteligente s-au întrunit, pentru discuții, la Primăria Suceava

Primarul Municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat miercuri, 22 noiembrie 2023, că, la sediul Primăriei, s-a desfășurat o întâlnire a Centrului Național de Competență pentru dezvoltarea orașelor climatice neutre și inteligente – NetZeroCities. La activitate au participat reprezentanți ai celor 12 instituții componente ale structurii naționale, printre care se numără Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Tehnică București, Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, companiile Orange și Bosh, dar și coordonatorii proiectelor componente ale centrului.

În cadrul întâlnirii au fost abordate principalele direcții de acțiune în proiectul NetZeroCities și soluțiile pentru dezvoltarea orașelor inteligente și neutre climatic, discuțiile concentrându-se pe componentele Guvernanță, Energie, Clădiri rezidențiale și Mobilitate.

Experții în transport, eficiență energetică, clădiri inteligente, digitalizare, mobilitate urbană și-au exprimat interesul de colaborare cu municipiul Suceava, pentru implementarea proiectelor finanțate cu fonduri nerambursabile. De asemenea, primarul Ion Lungu a precizat că s-a stabilit încheierea unor parteneriate între mediul universitar și cel privat, pentru depunerea cererilor de finanțare a unor proiecte pilot finanțate în cadrul programului Horizon Europe.

„Concret, s-a hotărât înființarea unei aplicații de tip „tablou de date” care să permită autorităților publice locale obținerea de date în timp real referitoare la stadiul proiectelor de investiții, monitorizare trafic, monitorizare calitate aer, zone de conflict în trafic, disfuncționalități utilități publice, evaluare și monitorizare decizii locale ale Primăriei”, a declarat primarul Municipiului Suceava.

Articole Similare

Back to top button