În data de 14 noiembrie 2023, în cadrul Ambulatoriului de specialitate Diabet zaharat al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Șf. Ioan cel Nou” Suceava s-a efectuat în mod gratuit testarea HbA1c și a glicemiei, pentru pacienți cu diabet zaharat, dar și persoane nediagnosticate până acum.
La activitate au fost prezenți peste 200 de suceveni, s-au efectuat 119 de consultații de către cei 5 medici diabetologi. 89 de persoane dintre cele care s-au prezentat la consultații au beneficiat de dozarea hemoglobinei glicozilate și 95 de dozarea doar a glicemiei. În felul acesta, au fost descoperite 6 noi cazuri de diabet zaharat, cu valori ale glicemiei cuprinse între 180 și 290 mg/dl și valori ale HbA1c între 6,5 și 8%. Aceste cazuri noi au primit consiliere de la medicii specialiști. De asemenea, s-au descoperit valori la limită, sugestive pentru prediabet, pentru 28 de suceveni.
Studenții Facultății de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, specializarea Nutriție și dietetică, au determinat compoziția corporală pentru 102 pacienți, fiecare primind un raport care cuprinde mai mulți parametri, printre care greutatea corporală, indicele de masă corporală, grăsimea corporală, grăsimea viscerală, masa musculară și nivelul de apă din corp. De asemenea, au promovat stilul de viață sănătos cu ajutorul unor broșuri educative cu privire la dietă și exercițiu fizic.
Din cei 102 pacienți evaluați, 72 (70,6%) au fost femei, 30 (29,%) au fost bărbați, iar media vârstelor a fost de 60 de ani. În urma analizei, s-a observat că media greutății corporale a fost de 83 de kilograme, iar media indicelui de masa corporală a fost de 30,1 kg/m2, intervalul indicelui de masa corporală pentru normopondere fiind de 18,5-24,9 kg/m2.
Din punct de vedere al indicelui de masa corporală, 17 persoane (16,7%) s-au încadrat la normopondere, 41 (40,2%) s-au încadrat la suprapondere, 22 (21,5%) s-au încadrat la obezitate de grad I, 16 (15,7%) se încadrau la obezitate de grad II, iar 6 (5,9%) se încadrau la obezitate de grad III. Dintre pacienții evaluați, 8 (7,8%) aveau o grăsime corporală mai scăzută decât intervalul normal, 42 (41,2%) aveau o grasime corporală normală, iar 52 (51%) aveau o grăsime corporală mai ridicată decât intervalul normal. De asemenea, 72 de persoane aveau grăsimea viscerală în limite normale, în timp ce 30 de persoane aveau grăsimea viscerală ridicată.
Dobândirea unui stil de viață nesanogen și existența unor dezechilibre nutriționale pot conduce la apariția unor afecțiuni grave în rândul populației, printre care obezitatea și bolile metabolice cu anomalii intermediare ale glicemiei. În prezent, pe lângă cei 415 milioane de adulți estimați că ar avea diabet zaharat, există 318 milioane de adulți care suferă de anomalii ale reglării glicemice, stări patologice încadrate în stadiul de prediabet, care îi expune la un risc crescut de a dezvolta boala în viitor. Optimizarea stilului de viață este elementul cheie în ameliorarea calității controlului glicemic, abordare care poate preveni în mod eficient progresia de la prediabet la diabet. În plus, optimizarea stilului de viață va îmbunătăți toți factorii de risc pentru diabet zaharat și sindrom metabolic, obezitate, hipertensiune arterială, dislipidemie. Principiile alimentare în managementul prediabetului sunt asemănătoare cu cele ale persoanelor sănătoase. În acest sens, alimentația trebuie să fie: echilibrată, controlată caloric, moderată și variată.
Colectivul Centrului Antidiabetic Suceava, cu sprijinul conducerii Spitalului Clinic Județean, a oferit o oportunitate pentru persoanele cu diabet zaharat confirmat, dar nu numai (cazuri aflate la suspiciune diagnostică), prin dozarea gratuită a hemoglobinei glicozilate, pentru un index extrem de util de hiperglicemie cronică.
Astfel, Centrul Antidiabetic Suceava a fost alături de pacienții cu diabet zaharat, care, fără bilet de trimitere și fără programare prealabilă, au beneficiat de testarea gratuită a glicemiei și hemoglobinei glicozilate, materiale de educație și teste de glicemie, în data de 14 noiembrie 2023, Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului Zaharat. Cei peste 140 pacienți care au fost consultați au primit teste gratuite pentru monitorizarea glicemiei, si materiale pentru piciorul diabetic.
Dr. Claudiu Cobuz
Medic primar șef Secție diabet zaharat, nutriție și boli metabolice
Lector universitar
Doctor în științe medicale
Coordonator Centrul Antidiabetic Suceava