Articole GeneraleComunicate de presaEducatieStiriStiri LocaleStiri Nationale

Rezultate excepționale, obținute de lotul României la Olimpiada Internațională de Astronomie 2023

În perioada 6-14 noiembrie 2023, România a participat la cea de a XXVII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie (IAO), care s-a desfășurat în Beijing, China.

La fel ca în anii precedenți, selecția și pregătirea loturilor olimpice pentru Olimpiadele de Astronomie și Astrofizică pentru juniori și seniori s-au desfășurat în cadrul Observatorului Astronomic al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV). Aici, timp de câteva săptămâni, sub coordonarea Inspectoratului Școlar Județean Suceava, al Societății Științifice Cygnus și al USV, cei mai buni elevi din țară s-au pregătit pentru a reprezenta România la concursurile internaționale de astronomie, alături de profesori de elită.

La ediția din acest an, echipa României a fost formată din 5 elevi, 3 juniori și 2 seniori. Potrivit regulamentului, acestora li s-a alăturat și un elev medaliat cu aur la ediția anterioară, în calitate de invitat special. La finalul olimpiadei, ei au obținut următoarele rezultate de excepție:

  • Medalie de aur și premiul special pentru cel mai bun concurent la proba teoretică și câștigător absolut: Dragomir Andrei – Darius, elev la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, clasa a XII-a (senior);
  • Două medalii de argint: Mendelsohn Mendel Emanuel, elev la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, clasa a XI-a (senior) și Ciocârlan Mihai-Bogdan, elev la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, clasa a XI-a (invitat senior);
  • Două medalii de bronz: Bichir Teodor, elev la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, clasa a 10-a (junior) și Pașca Nectarie, elev la Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a X-a (junior);
  • un certificat de participare pentru Palaghianu David, elev la Colegiul Național „Ștefan Cel Mare”, din Suceava, clasa a IX-a (junior).

Lotul României a fost coordonat de Petru CRĂCIUN, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, și de Elisabeta Ana NAGHI, inspector pentru matematică și astronomie din cadrul Ministerului Educației, ambii fiind și membri ai juriului competiției internaționale.

Programul acestei ediții a IAO a cuprins trei probe: o probă teoretică de 4 ore, care a presupus rezolvarea a 5 până la 7 probleme de astronomie, în funcție de categoria de concurs (juniori sau seniori); o probă practică, de observare a cerului noaptea, pe hartă mută și cu ajutorul telescopului, cu o durată de 30 minute, respectiv 20 de minute, pentru fiecare participant; o probă practică de analiză de date, care a presupus interpretarea de date din observații realizate pentru meteoriți, asteroizi și stele, respectiv construcții de grafice pe baza datelor tabelare în diverse coordonate, cerințele fiind cuprinse în câte două probleme pentru fiecare categorie.

Articole Similare

Back to top button