Articole GeneraleCulturaExterneStiri

În Atena s-a deschis primul muzeu din lume dedicat Mariei Callas

Începând din 26 octombrie 2023, vizitatorii Atenei, capitala Greciei, au posibilitatea să admire obiecte care i-au aparținut celebrei soprane Maria Callas, în primul muzeu dedicat acesteia.

Situat într-o clădire neoclasică cu trei etaje de lângă piața Syntagma, din inima capitalei elene, muzeul a fost deschis cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea marii cântărețe de operă, supranumită „La Divina” sau „Regina della lirica”. Colecția cuprinde 1.300 de exponate achiziționate pe parcursul ultimilor 25 de ani, iar amenajarea s-a desfășurat pe parcursul a peste zece ani.

Turul propriu-zis începe la etajul al doilea, unde vizitatorii pot asculta fragmente din interpretările Mariei Callas și pot auzi fragmente din cursurile susținute de aceasta la Julliard School din New York, la începutul anilor ’70.

Printre cele mai importante obiecte din colecție se numără un album personal de fotografii al artistei, o oglindă din cabina ei, ochelarii de vedere, costume și un caiet pe care îl folosea pentru face notițe referitoare la rolurile pe care le-a interpretat.

Este expus, de asemenea, și meniul de la celebra petrecere din Veneția, din 1957, unde Callas l-a întâlnit pe magnatul grec Aristotel Onassis.

Zeci de instituții și colecționari particulari au contribuit la realizarea și inaugurarea noului muzeu.

Maria Callas, considerată cea mai mare cântăreață de operă din a doua jumătate a secolului al XX-lea, s-a născut la New York, în 1923, din părinți emigranți greci, și, între 1937 și 1945, a trăit în Atena. Artista a murit la Paris în 1977, la vârsta de 53 de ani, în urma unui atac de cord.

Un film despre viața celebrei soprane, cu Angelina Jolie în rolul principal, urmează să fie lansat anul viitor.

Articole Similare

Back to top button