AdministratieArticole GeneraleExterneSocialStiriStiri Nationale

Simona-Mirela Miculescu, ambasadoarea României la UNESCO, a fost aleasă președinte al Conferinței Generale a acestei organizații

În cadrul unei ceremonii speciale care a avut loc marți, 7 noiembrie, la Paris, Simona-Mirela Miculescu, ambasadoarea României la UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură), a fost aleasă în unanimitate, de către reprezentanții celor 194 de state membre, în funcția de președinte al celei de-a 42-a Conferințe Generale a acestei organizații specializate a Națiunilor Unite.

Simona Miculescu va deține această funcție prestigioasă timp doi ani, în paralel cu cea de Delegat Permanent al României pe lângă UNESCO.

În cei 78 de ani de existență a organizației, ambasadoarea Miculescu este a cincea femeie care prezidează Conferința Generală. Este pentru prima dată când România prezidează un organism de conducere al UNESCO în cei 67 de ani de când a aderat la organizație. Mai mult decât atât, Simona Mirela Miculescu este prima femeie purtător de cuvânt din istoria Ministerului Afacerilor Externe, prima femeie din istoria diplomatică a României cu rang diplomatic de Ambasador, prima femeie care a condus Misiunea Permanentă a României pe lângă Națiunile Unite.

În discursul de investitură, Președinta celei de-a 42-a Conferințe Generale a UNICEF a făcut apel la unitate, dialog și solidaritate internațională, pentru identificarea unor soluții de durată pentru provocările majore și complexe cu care se confruntă comunitatea internațională, într-un peisaj global caracterizat prin conflicte, schimbări climatice și riscuri asociate transformării digitale. „Vin în fața dumneavoastră cu o viziune. O viziune pentru acțiune. Un îndemn să respectăm fundamentul Constituției UNESCO conform căruia pacea trebuie să se întemeieze, dacă nu va eșua, pe solidaritatea intelectuală și morală a omenirii. Să depășim granițele. Să sfidăm diviziunile. Ne aflăm în pragul unor mutații profunde. Responsabilitatea este a fiecăruia dintre noi – atât a statelor membre, cât și a Secretariatului – de a le ghida în direcția cea mai bună”, a declarat Simona Miculescu.

Din delegația română prezentă la eveniment, condusă de Ministrul educației, Ligia Deca, au făcut parte secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Sitaru Janina, secretarul de stat în Ministerul Culturii Diana Baciuna, precum și secretarul general adjunct al Ministerului Cercetării, Geea Balazsy Titieni. Au participat și parlamentari din Comisia parlamentară UNESCO – deputatul liberal de Suceava Angelica Fădor, Dăniț Bica și Mircia Chelaru.

Articole Similare

Back to top button