Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEvenimenteIstorieStiriStiri Locale

„Mihai I – ultimul rege al României”, expoziție regală la Muzeul de Istorie din Suceava

Muzeul Național al Bucovinei, în colaborare cu Muzeul Național Peleș, organizează miercuri, 8 noiembrie 2023, de la ora 13:00, în Galeria cu Bolți a Muzeului de Istorie, vernisajul expoziției „Mihai I – ultimul rege al României”.

Expoziția își propune să aducă în atenția publicului figura regelui Mihai I, al treilea rege al României, după Carol I și nepotul de frate al acestuia, Ferdinand.

„Expoziția prezintă obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș, aducând în atenția publicului o serie de piese emblematice ale colecțiilor regale, mobilier, medalii, reviste, obiecte personale, din care amintim vioara principelui Mihai, o evanghelie deosebit de frumoasă, cu dedicație pentru regele Mihai, iar, dintre arme, va putea fi admirat stiletul de ofițer al armatei române cu cifrul Regelui Mihai, primit în dar de către rege la 25 octombrie 1930”, au declarat reprezentanții Muzeului Bucovinei.

Obiectele de patrimoniu sunt completate de o serie de panouri foto-documentare, care cuprind numeroase fotografii, alb-negru și color, din întreaga viață a fostului suveran, începând cu primii ani ai copilăriei și până spre sfârșitul vieții, surprins în cele mai diverse ipostaze, de la cea în care ținea în brațe un ursuleț de pluș, apărută pe coperta unei reviste din Statele Unite, până la cele în uniformă de mareșal, primind defilarea trupelor române.

Cele 16 panouri tematice, realizate în cadrul Muzeului Național al Bucovinei de dr. Mihai-Aurelian Căruntu, prezintă copilăria prințului Mihai, prima sa domnie sub Regență, anii de învățătură și de „ucenicie” ai tânărului, vizitele sale în Bucovina alături de Carol al II-lea, a doua domnie și rolul jucat în actul de la 23 august 1944, perioada exilului, care a urmat după semnarea actului de abdicare, dificilul său drum către Țară după căderea „Cortinei de Fier”, precum și alte teme.

„Printre cele mai interesante imagini se remarcă cele realizate de artistul fotograf originar din Burdujeni Iosif Berman, instantaneele surprinse de Willy Prager sau clasicele portrete executate la cunoscutul atelier „Julietta”, care au apărut în diverse reviste din țară și străinătate („Realitatea Ilustrată”, „Le Petit Journal”, „Life”)”, au adăugat organizatorii.

În cadrul expoziției sunt prezentate și reproduceri după documente relevante pentru istoria acelei perioade, fotografii ale unor bunuri de patrimoniu sau emisiuni filatelice dedicate Regelui Mihai.

În premieră, va fi redat un film din arhiva media a Muzeului Național al Bucovinei, ce prezintă vizita familiei regale la Muzeul de Istorie din Suceava și la Cetatea de Scaun, în data de 16 august 1997.

Expoziția este deschisă în perioada 8 noiembrie 2023 – 21 ianuarie 2024.

Articole Similare

Back to top button