Articole GeneraleComunicate de presaEvenimenteSanatateStiriStiri Locale

Ediția 2023 a evenimentului „Oprește cancerul de col uterin!” se desfășoară pe 17 noiembrie

Televiziunea Intermedia, în parteneriat cu Teatrul Municipal „Matei  Vișniec” Suceava și Institutul Român de Oncologie Iași organizează a IX-a ediție a evenimentului „Oprește cancerul de col uterin!”, care va avea loc pe 17 noiembrie, când este marcată Ziua Globală de Eliminare a Cancerului de Col Uterin.

Pe tot parcursul zilei, în fața teatrului sucevean se vor putea realiza testări gratuite Babeș-Papanicolau și HPV, precum și mamografii, prin caravanele IRO Iași.

Atenție! Doamnele cu vârsta între 25 și 29 de ani pot face testare Babeș-Papanicolau, iar cele cu vârsta între 30 și 64 pot beneficia de testare HPV! Mamografii gratuite pot face femeile cu vârsta între 50 și 69 ani! Documente necesare: buletin și copie după buletin.

Mai mult, de la ora 17:00, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava va putea fi urmărit spectacolul-lectură „Cu frica în sân”, de Laura Ivăncioiu, regia Cosmin Panaite, iar la 17:50 va începe conferința „Oprește cancerul de col uterin!”. Invitatul special al ediției din acest an este Mirela Grosu, managerul Institutului Oncologic Iași, care va prezenta cele două campanii extrem de importante pentru sănătatea femeii: cea de testare gratuită Babeș-Papanicolau și HPV și cea pentru mamografii gratuite.

Vor mai lua cuvântul Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava, Laura Coca, coordonator județean al programului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col, Irina Badrajan, medic de familie, secretar al Colegiului Medicilor Suceava, Dan Dumitrache, medic primar gineco-oncologie la Centrul Medical Bucovina, Maria Bucșineanu și Aurelia Dobromir, de la Cabinetul de Planning Familial din cadrul Policlinicii Suceava, Mariana Stoleru, medic medicina muncii, și Ana Maria Balațchi, de la Centrul de Radioterapie Suceava.

Pentru ora 19:30 este programat un mini-recital de evergreen-uri susținut de artistul local Alin Cimpoiași.

Intrarea la eveniment este liberă, iar participanții pot să facă donații pentru sprijinirea financiară a unei paciente bolnave de cancer. 

„Poate fi cumpărat, prin participarea la o licitație care va fi organizată în timpul evenimentului, un tablou realizat de o artistă talentată, Marina Pișta. Aceasta a donat o pictură specială, sub forma unui portret al unei femei suave, în sprijinul acestei nobile cauze. Lucrarea este imaginea campaniei de anul acesta, se regăsește și pe afiș. Prețul de pornire al licitației este de 300 de euro. De asemenea, se pot face donații, toți banii strânși ajungând la o bolnavă care are probleme financiare”, a transmis jurnalista Adriana Dascălu Bulină, fostă bolnavă.

Evenimentul va fi moderat de Adriana Dascălu Bulină – jurnalist la Televiziunea Intermedia și Angela Zarojanu – manager al Teatrului „Matei Vișniec”.

La sfârșitul evenimentului, clădirea Teatrului va fi iluminată în turcoaz – simbolul luptei împotriva Cancerului de Col Uterin.

„Cancerul de col uterin reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani. România se situează în primele locuri printre țările europene în ceea ce privește mortalitatea cauzată de această maladie. Este foarte importantă depistarea precoce a cancerului de col uterin, pentru că atunci se poate vindeca. Reducerea poverii cancerului de col uterin se poate realiza prin vaccinare împotriva HPV, prin programe de vaccinare sustenabile, depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin, prin programe de screening organizate pe baze populaționale consolidate și prin asigurarea accesului la diagnostic și tratament în mod egal și echitabil pentru toate categoriile socio-economice”, transmit organizatorii campaniei.

Articole Similare

Back to top button