Articole GeneraleComunicate de presaEvenimenteStiri Locale

Camera de Comerț și Industrie Suceava organizează, în data de 3 noiembrie, Gala Excelenței în Afaceri 2023

Camera de Comerț și Industrie Suceava invită companiile sucevene la cea de a 33-a ediție a Galei Excelenței în Afaceri 2023 – Topul Firmelor Bucovina 2022. Evenimentul va avea loc vineri, 3 noiembrie, începând cu ora 17:00, la Prestige Ballroom Suceava.

Ediția din acest an este organizată cu sprijinul partenerului URSA MARE și al sponsorilor Regina Maria, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, Groupama Asigurări, ING Bank, GENERALI Asigurări, Delicatese Larisa, Zireto, Apa Bucovina, Maspex România, Atlantis Gold, Expert Music, precum și a partenerilor media principali Viva FM, Monitorul de Suceava, NewsBucovina, Bucovina TV, dar și Radio 100.4 FM, Crai Nou, Orion FM, Suceava News, Radio Dorna, Radio AS Suceava și Suceava Live.

Conform tradiției, evenimentul reprezintă o recunoaștere a meritelor antreprenorilor suceveni, oferind distincții celor mai performante companii, care s-au remarcat prin rezultate economice deosebite. Topul firmelor Bucovina 2022 reprezintă o carte de vizită și o oglindă a realității economice, dar și un prilej de analiză a mediului de business local”, declară organizatorii.

„În cadrul Galei Excelenței în Afaceri 2023 vor fi acordate Trofee Speciale societăților care fac cinste și dau măsura dezvoltării economice a județului prin profesionalism și care reușesc să se diferențieze pe piață prin spiritul antreprenorial novator”, transmit organizatorii.

Totodată, programul zilei va cuprinde și o prezentare economică susținută de Horia Braun Erdei – CEO ERSTE Asset Management, iar din perspectiva declarării anului 2023 drept „Anul Ciprian Porumbescu”, evenimentul va include un program artistic de muzică clasică susținut de artiștii Centrului Cultural Bucovina pentru celebrarea compozitorului Ciprian Porumbescu.

Clasamentul este realizat prin aplicarea unui instrument software implementat la nivel național, iar evaluarea nivelului de performanță și stabilirea clasamentelor pe domenii, grupe de activitate și grupe de mărime a firmelor se realizează în baza unei metodologii specifice.

Împărțirea domeniilor pe grupe de activitate se realizează în baza Codului CAEN, al obiectului de activitate a firmelor, declarat pe propria răspundere în situațiile financiare anuale, iar indicatorii utilizați pentru clasificarea firmelor sunt cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane, eficiența utilizării capitalului angajat.

„Sursele de documentare utilizate în întocmirea Topului sunt situațiile financiare aferente exercițiului financiar 2022, la data de 14 iulie 2023, inclusiv cele depuse în zero, în conformitate cu Directivele Europene, furnizate de Ministerul Finanțelor Publice, informații despre firmele legal înregistrate în România, furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și informațiile despre firme rezultate din activitatea camerelor județene”, au transmis reprezentanții CCI Suceava.

Analiza indicatorilor economici ai societăților din județul Suceava care au depus situațiile financiare anuale aferente exercițiului financiar 2022 evidențiază următoarele:

  • Numărul societăților care au depus situațiile financiare aferente anului 2022 este de 18.703, cu 6% mai mare față de anul 2021, iar cifra de afaceri netă înregistrată de acestea a fost de 32.643.06 mil. Lei, în creștere cu 19,94% față de anul 2021.
  • Valoarea profitului din exploatare obținut de către societățile din județul Suceava a crescut anul trecut cu aproape 10,58%, însă rata profitului a înregistrat o scădere de 7,82%, comparativ cu anul 2021.
  • Numărul mediu de salariați angajați în cele 18.703 societăți comerciale este de 74.362, cu 4,65% mai mulți față de anul 2021, iar productivitea medie a muncii a crescut cu 14,61%.

„Analizând indicatorii economici ai firmelor în funcție de domeniile de activitate putem observa faptul că și în 2022 cele mai multe societăți din județ, respectiv 5.250, activează în domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor. Pe următoarele două poziții se situează societățile din construcții (2.393) și cele din transport și depozitare (2.332)”, precizează organizatorii evenimentului din 3 noiembrie.

De asemenea, companiile din domeniul comerțului au realizat și cea mai mare cifră de afaceri – 11.205,58 mil. lei, urmate de cele din domeniul industriei prelucrătoare, cu 8.946,90 mil. lei, și societățile din transporturi și depozitări, cu 4.224,71 mil. lei. Firmele care au înregistrat cele mai mari valori ale profitului din exploatare activează în domeniul comerțul (1.049,87 mil. de lei), urmate de industria prelucrătoare, cu un profit de 695,29 mil. lei, și construcțiile, cu o valoare a profitului de 437,48 mil. lei.

Ierarhia se modifică în ceea ce privește rata profitului, unde companiile din domeniul informațiilor și comunicațiilor înregistrează cea mai mare rată a profitului, 44,45%, urmate de cele din domeniul tranzacțiilor imobiliare cu o rată a profitului de 39,85% și firmele care desfășoară activități profesionale, științifice și tehnice (34,59%).

Cei mai mulți salariați activează în industria prelucrătoare (17.780 angajați), în comerț (16.006 angajați) și în construcții (10.429 angajați), iar cel mai ridicat nivel de productivitate a muncii este înregistrat de domeniul producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, respectiv 0,992 mil. lei/salariat, urmate de comerț, cu 0,700 mil. lei/salariat, și tranzacțiile imobiliare, cu 0,518 mil. lei/salariat.

„Pentru a onora și în acest an munca, eforturile și devotamentul antreprenorilor județeni, vă invităm la GALA EXCELENȚEI ÎN AFACERI 2023.

Camera de Comerț și Industrie Suceava adresează felicitări tuturor sociețăților comerciale nominalizate anul acesta în Clasamentul Topul Firmelor, considerând că acestea sunt cele care fac cinste și dau măsura dezvoltării economice a județului, prin profesionalism, muncă și tenacitate, și speră să ne fie alături în continuare, ca membri activi ai celei mai vechi și mai importante organizații patronale județene la împlinirea a 33 de ani de existență și activitate în sprijinul mediului de afaceri”, este mesajul reprezentanților Camerei de Comerț și Industrie.

Articole Similare

Back to top button