În luna noiembrie, România va găzdui Turneul Național „Vioara lui Enescu 2023”, o inițiativă de excepție susținută, pentru al doilea an în această formulă, de Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina Croitoru.
Acest eveniment muzical va străbate diverse localități din țară, orașe și sate. Cele două viori, parte a patrimoniului Muzeului Național „George Enescu”, vor putea fi ascultate în Iași (Sala Unirii – Cinema Victoria, pe 8 noiembrie), în comuna Gugești din județul Vrancea (9 noiembrie), comuna Petriș din județul Arad (17 noiembrie), Deva (Sala Pro Arte, 17 noiembrie), Brașov (Sala Patria, 18 noiembrie) și, în încheiere, la Sala Radio din București (21 noiembrie).
În cadrul spectacolelor susținute la Iași, Deva, Brașov și București, celor doi violoniști li se va alătura pianistul Horia Mihail, alături de care, acum mai bine de un deceniu, Gabriel Croitoru a început seria concertelor din Turneul Național „Vioara lui Enescu la sate”. „Sunt 11 ani de când ducem muzica clasică și vioara lui Enescu în orașele și satele din România. Vreau să-mi exprim plăcerea de a cânta în compania fetei mele, Simina Croitoru, care, iată, pentru al doilea an alături de mine în acest turneu, se dovedește o importantă continuatoare a tradiției violonistice românești ce provine de la maestrul George Enescu. Vă așteptăm cu drag la aceste recitaluri, unde, împreună cu prietenul și solistul Orchestrelor și Corurilor Radio, Horia Mihail, vom încerca să vă transpunem într-o altă lume, una mai bună, sperăm noi.”, a declarat Gabriel Croitoru.
Gabriel Croitoru va cânta pe celebra vioară Guarneri del Gesù, supranumită Catedrala, care i-a aparținut lui George Enescu. Simina Croitoru va prezenta publicului o vioară Paul Kaul, modelul „George Enescu”, denumit și „vioara tenor”, creată special pentru compozitorul român, pornind de la dimensiunile și formatul mâinii stângi a acestuia.
Programul concertelor cuprinde exclusiv duete violonistice, oferind o experiență autentică a creațiilor semnate de Dmitri Șostakovici, Nicolas Louis, Hubert Bauersachs, Edmund von Weber, Carl Kämmerer și Moritz Moszkowski.