Articole GeneraleComunicate de presaSanatateStiriStiri Locale

Proceduri endovasculare moderne, realizate în echipă multidisciplinară, la Spitalul Clinic Județean Suceava

Săptămâna trecută, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost realizate două proceduri endovasculare în sfera venoasă, o nouă arie terapeutică deservită de Compartimentul de Radiologie Intervențională, pe lângă abordul vascular la pacienții dializați. Astfel, echipele multidisciplinare din cadrul unității medicale confirmă abordarea unor terapii moderne, necesare pacienților aflați în situații critice.

Primul caz prezentat de specialiștii de la spitalul din Suceava este al unei paciente, în vârstă de 72 de ani, care s-a prezentat la unitatea medicală cu tromboză venoasă profundă, cu multiple afecțiuni cardiovasculare și comorbidități. Tratamentul anticoagulant inițiat a dezvoltat sângerare activă la nivel digestiv, reacția impunând oprirea acesteia. În urma acordului dintre medicii echipei multidisciplinare (cardiolog, chirurg vascular și radiolog intervenționist), pacienta a beneficiat de montarea unui filtru de venă cavă, pentru prevenirea unui trombembolism pulmonar. În acest mod, posibilele cheaguri care ar fi putut determina blocarea arterelor de la nivelul plămânului și chiar decesul sunt oprite în sita permanentă de la nivelul venei cave. Pacienta a fost externată în condiții de siguranță.

Procedura se realizează în sala de angiografie, cu anestezie locală, durează de 30 minute și presupune riscuri minime.

Al doilea caz tratat endovascular pe cale venoasă, pe parcursul săptămânii trecute, este cel al unui tânăr de 24 ani, internat în secția de cardiologie, cu tromboză venoasă profundă extinsă la nivel iliac. Pentru acesta s-a realizat cu succes trombaspirația mecanică pe cateter. Procedura constă în puncția venei poplitee, traversarea trombului format de-a lungul venelor principale și aspirarea lui pentru a preveni desprinderea și producerea unui trombembolism pulmonar.

„Spitalul Clinic Județean Suceava este singurul spital din regiunea Moldovei unde această procedură, care previne complicații tardive invalidate pentru pacient, prin sindromul posttrombotic, este disponibilă 24/24 h, 7 zile din 7. Costurile materialelor au fost suportate din fondurile proprii ale spitalului, având la bază nevoia pacientului și confirmând că niciodată nu se va face economie în detrimentul sănătății populației”, au transmis reprezentanții instituției medicale.

Articole Similare

Back to top button