AdministratieArticole GeneraleComunicate de presaStiriStiri Locale

Demersuri pentru refacerea capitală a podurilor din județ, unde se remarcă degradări importante, anunțate de prefectul Alexandru Moldovan

La inițiativa Instituției Prefectului Județului Suceava, în perioada 22 iunie – 1 noiembrie 2022, au fost verificate 342 de poduri și podețe de pe rețeaua de drumuri naționale și județene din Suceava. Aceste activități au revenit în sarcina unei comisii interinstituționale pentru verificarea stării podurilor și podețelor din județ, din care au făcut parte reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții Suceava, SDN Suceava, SDN Câmpulung Moldovenesc, DJDP Suceava și Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători Iași – Suceava.

Verificarea a relevat o serie de deficiențe tehnice care, neglijate, pot produce disfuncționalități semnificative ale circulației rutiere și pietonale, cu consecințe negative asupra siguranței circulației.

A fost stabilită starea de viabilitate a podurilor și podețelor aflate în administrarea DRDP Iași. Dintre acestea, 14 se aflau în clasa stării tehnice I – stare foarte bună, 45 în stare bună, 75 în stare satisfăcătoare, 31 de poduri în stare nesatisfăcătoare, 12 în starea tehnică V – stare critică și 5 poduri fără acces.

Luând în considerare degradările și defectele constatate în cadrul acestor controale la obiectivele de infrastructură din administrarea drumurilor naționale, autoritățile județene au solicitat ministerului de resort să analizeze posibilitatea alocării urgente de fonduri pentru remedierea deficiențelor constatate.

„Întrucât un număr de 12 poduri aflate în administrarea DRDP Iași sunt în stare critică, având în vedere că vine sezonul rece, ceea ce presupune provocări suplimentare în traficul rutier din județ, am decis să merg în teren, împreună cu reprezentanți ai ISC Suceava, ISU Suceava și ai Serviciului Poliției Rutiere – IPJ Suceava, pentru a vedea ce lucrări de intervenție asupra obiectivelor au fost realizate până în acest moment.

Astăzi am fost la Zvoriștea, la podul pe DN29 A, km 22+024, peste râul Siret, care asigură legătura cu județul vecin”, a precizat Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava.

Podul pe grinzi metalice cu zăbrele calea jos, amplasat peste râul Siret, la Zvoriștea, la km 22+859, pe drumul DN29A, are o lungime totală de 172 de metri. Podul a fost construit în anul 1933 și nu a fost reabilitat sau modernizat.

În august 2018, având în vedere gravitatea proceselor de degradare care afectau alcătuirea constructivă și funcționalitatea podului, s-au impus aplicarea următoarelor restricții de circulație pe pod:

1. Restricționarea vitezei la 30 km/oră a autovehiculelor care circulă pe pod.
2. Reducerea masei la 7,5 tone/osie a autovehiculelor care circulă pe pod.

Având în vedere trei scenarii, expertul tehnic ce a efectuat expertiza a recomandat aplicarea construcția unui pod nou. Din 2018 până în prezent s-au identificat accentuări ale degradărilor constatate.

„Voi continua demersurile la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și la DRDP Iași – CNAIR de alocare de fonduri pentru județul Suceava și de execuție lucrări de refacere capitală a podurilor unde s-au produs degradări importante, scopul fiind de îmbunătățire a stării tehnice care să asigure condiții optime de siguranță și confort pentru circulația rutieră și pietonală”, a declarat prefectul Alexandru Moldovan.

Articole Similare

Back to top button