AdministratieArticole GeneraleComunicate de presaPoliticSocialStiri Nationale

Mirela Adomnicăi: „Dosarele de pensii ale sucevenilor care au lucrat în Italia vor fi soluționate mai rapid”

Mirela Elena Adomnicăi, deputat PSD, a anunțat vineri, 20 octombrie, că dosarele de pensie ale românilor care au lucrat în Italia vor fi soluționate mai rapid. Aceasta a precizat că printre aceștia se numără foarte mulți suceveni.

Ieri, 19 octombrie, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat la o întrevedere cu omologul său din Republica Italiană, Marina Elvica Calderone, ministru al Muncii și Politicilor Sociale, abordând o problemă majoră semnalată de Casele de Pensii din România, faptul că procesul de recunoaștere a acestor drepturi este dificil și poate dura până la trei ani.

Discuția cu reprezentanta guvernului italian a fost solicitată de Simona Bucura-Oprescu la Luxemburg, la Consiliul Uniunii Europene dedicat miniștrilor muncii, ocupării și politicilor sociale. „Apreciez atât demersul doamnei Simona Bucura-Oprescu de a rezolva această problemă care stagnează de ani de zile, cât și reacția promptă a ministrului italian, care s-a implicat personal în soluționarea acestei proceduri greoaie care afectează mii de români”, a declarat Mirela Adomnicăi.

Parlamentarul a precizat că datele existente în acest moment arată că aproximativ 5000 de dosare de pensie ale românilor care au lucrat în Italia sunt întârziate. De asemenea, potrivit statisticilor oficiale, în Italia se află peste un milion de români, iar numărul contractelor de muncă încheiate de aceștia în Peninsulă este de peste 600.000.

„Una dintre primele măsuri luate de ministrul italian al Muncii constă în formarea a 10 funcționari italieni din ministerul de resort care se vor ocupa în mod special de soluționarea cererilor transmise online de către cetățenii români prin sistemul RINA”, a mai precizat deputatul Mirela Adomnicăi.

Articole Similare

Back to top button