Articole GeneraleSanatateSocialStiriStiri Locale

Trei vieți au fost salvate, după ce familia unui sucevean aflat în moarte cerebrală a acceptat prelevarea de organe

Un bărbat aflat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” a salvat trei vieți. Familia acestuia a fost de acord cu prelevarea de organe, astfel încât acestea au fost transplantate de medicii din Iași.

„Este un bărbat în vârstă de 57 de ani, internat la Spitalul Județean Suceava, din cauza unui traumatism cranio-cerebral produs prin cădere, de la care s-au prelevat ficatul și rinichii”, a declarat dr. Raluca Neagu, coordonatoarea Centrului Regional de Transplant din Iași. Transplantul ficatului s-a realizat la Spitalul Sfântul Spiridon, iar cel de rinichi, la Spitalul „Dr. C. I. Parhon”.

De la începutul acestui an, la Centrul Regional de Transplant Iași au fost efectuate 15 prelevări de la persoane aflate în moarte cerebrală. Au fost donatori de la care s-au prelevat ficat, rinichi, cornee, os sau tendon. Săptămâna trecută, echipele de prelevare și transplant din Iași au făcut 11 prelevări de la persoane aflate în moarte cerebrală în Iași, Bacău și Suceava, de acestea beneficiind pacienți din toate județele Moldovei.

„A fost un adevărat maraton. Sunt 11 transplanturi făcute în opt zile, ceea ce este cu totul deosebit. Noi ne bucurăm în primul rând pentru pacienți, iar în al doilea rând pentru că întreaga echipă a lucrat ca un ceas elvețian, așa că rezultatele noastre sunt comparabile cu rezultatele din cele mai bune centre din Europa. În urmă cu 22 de ani, când am înființat Centrul de Transplant, cam toată lumea nu ne dădea sorți de izbândă. Mulți s-ar fi bucurat să greșim, să nu reușim. De-a lungul timpului am înființat echipe care au funcționat impecabil”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Covic.

Articole Similare

Back to top button