Articole GeneraleComunicate de presaSocialStiri LocaleStiri Nationale

Recomandări ale pompierilor, pentru limitarea riscului de incendiu provocat de sistemele de încălzire din locuințe

În contextul scăderii temperaturilor, odată cu apropierea sezonului rece, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava transmite o serie de recomandări, pentru limitarea riscului de incendiu manifestat la gospodăriile și locuințele populației. În această perioadă, principala cauză a acestor evenimente este reprezentată de sistemele de încălzire exploatate fără respectarea normelor de prevenire a incendiilor.

Astfel, pentru a preîntâmpina situații nedorite, trebuie respectate anumite măsuri de securitate. În cazul în care încălzirea se face prin sobe, este obligatoriu ca acestea să fie verificate, curățate și reparate de persoane specializate și autorizate. Pardoseala combustibilă din fața ușilor sobelor va fi protejată cu o tablă cu dimensiunea de 50×70 centimetri, asigurând astfel protecția față de căderea accidentală a jarului sau a lemnelor aprinse. Cenușa și jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat și se vor stinge cu apă. De asemenea, focul va fi supravegheat în permanență, evitându-se supraîncălzirea sobelor și încărcarea acesteia cu lemne pe parcursul nopții. Copiii nu vor fi lăsați să alimenteze soba.

Printre măsurile care trebuie avute în vedere în ceea ce privește coșurile pentru evacuarea fumului, acestea vor fi curățate, obligatoriu, cel puțin o dată pe an. În podul casei, coșul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care scânteile să se răspândească și să constituie surse de aprindere. Coșurile, burlanele și canalele de fum vor fi izolate față de elementele combustibile ale pereților, planșeelor și acoperișurilor.

Pentru instalații electrice se recomandă utilizarea întrerupătoarelor, prizelor și cabluri electrice fără defecțiuni sau improvizații. De asemenea, se vor utiliza numai siguranțe omologate în tablourile electrice și se va evita suprasolicitarea instalațiilor electrice.

Nu în ultimul rând, se impun măsuri și în cazul instalațiilor de încălzire. Aprinderea focului la aragaz sau în sobele alimentate cu gaze naturale se va face pe principiul „gaz pe flacără”. Este necesară verificarea etanșeității buteliei de aragaz și a instalației de alimentare cu gaze, realizată numai cu emulsie din apă și săpun. Pentru încălzirea camerelor de locuit se vor utiliza numai aparate electrice omologate.

„Vă rugăm să tratați aceste recomandări cu maximă seriozitate pentru a vă proteja și pentru a vă transforma locuința în cel mai sigur și confortabil loc, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru întreaga familie”, este mesajul pompierilor suceveni.

Articole Similare

Back to top button