Articole GeneraleComunicate de presaSocialStiriStiri Locale

Un bărbat din Șerbăuți a fost reținut de polițiști pentru acte de cruzime față de animale

Pe 10 octombrie 2023, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul IPJ Suceava, au demarat verificări cu privire la sesizarea unui bărbat din satul Călinești, comuna Șerbăuți, în legătură cu un consătean care ar fi lovit cu un obiect contondent un exemplar canin.

La fața locului s-au deplasat și polițiștii din cadrul Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți, care au identificat câinele și au constatat că acesta prezenta mai multe leziuni la nivelul capului.

Din verificările efectuate de polițiști s-a constatat că proprietarul exemplarului canin deține o stână de ovine, amplasată la ieșirea din localitatea Călinești spre comuna Zvoriștea, lângă DC 50, unde adăpostește și 8 câini.

Bărbatul care a făcut sesizarea ar fi observat, în repetate rânduri, cum proprietarul stânii lovea cu un obiect contondent un cățel, ce era legat la stână, iar la data de 9 octombrie 2023, în jurul orei 18:00, fiind în trecere pe DC 50, a văzut că acel exemplar canin prezenta leziuni la nivelul capului, iar în jurul său, pe iarbă, erau pete de sânge.

La fața locului a fost identificat exemplarul canin, de rasă comună, în vârstă de 4 ani, care a fost plasat în adăpost pentru o perioadă de 45 zile, reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle Suceava punând în executare ordinul de plasare emis de autorități.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „rănirea cu intenție a animalelor”, faptă prevăzută și pedepsită, conform art. 25 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor-republicată.

În urma probatoriului administrat, prin ordonanța din data de 12 octombrie 2023, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor – IPJ Suceava au dispus măsura reținerii față de agresor, pentru o perioadă de 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunii de „rănirea cu intenție a animalelor”.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor urmează a continua cercetările, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, urmând ca după definitivarea acestora să fie dispusă soluția procedurală corespunzătoare.

***

În conformitate cu prevederile Legii nr. 205/2006 – republicată, privind protecția animalelor, relele tratamente sau agresiunile împotriva animalelor se pedepsesc inclusiv cu închisoarea. Astfel, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:

  • folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;
  • folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  • rănirea cu intenție a animalelor.

De asemenea, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:

  • uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
  • schingiuirea animalelor;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • zoofilia.

Articole Similare

Back to top button