Articole GeneraleASpriație la lecturăComunicate de presaCulturaEducatieStiri Nationale

A fost lansat proiectul „5 minute de literatură”, primul audio-showroom de autori și povești din România

A fost lansată platforma „5 minute de literatură, cea mai mare și mai diversă colecție de autori români contemporani și opere ale acestora.

5 minute de literatură este o experiență. O călătorie în universul poveștilor care se scriu azi și pentru care nu se cumpără bilet și nu se fac bagaje. Pentru care nu ai nevoie de concediu și nici de zile libere. Vii când vrei și stai cât poți”, transmit inițiatorii programului.

Aplicația reunește fragmente și grupaje semnificative din literatura română contemporană, în lectura autorilor. Fragmentele sunt atât în format audio, pentru a fi ascultate în timpul activităților cotidiene, dar și în format text, pentru a fi citite în momentele de răgaz.

Proiectul propune încă un demers în efortul comun de a crește interesul pentru literatura contemporană românească. „El pornește din convingerea fermă că numai o ofertă adaptată nevoilor noastre ne poate ajuta pe toți să ne facem viața puțin mai bună în fiecare zi, intrând pentru 5 minute într-o poveste. 5 minute de literatură este încercarea echipei de lucru de a-i aduce pe autorii români contemporani mai aproape de cititori și pe cititori mai aproape de povești”, precizează echipa care a lansat platforma online.

Printre numele autorilor care pot fi regăsiți în proiect se numără Herta Müller, Nora Iuga, Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Doina Ruști, Matei Vișniec, T.O. Bobe, Tatiana Țîbuleac, Iv cel Naiv, Dan Coman, Simona Popescu, Ioana Nicolaie, Petronela Rotar, Dan Sociu, Adela Greceanu, Alina Nelega, Ana-Maria Sandu, Andrei Crăciun, Elena Vlădăreanu, Ioana Bâldea Constantinescu, Lavinia Braniște, Marius Chivu, Ana Barton, Andrei Ruse, Claudiu Komartin, Elise Wilk, Florin Iaru, Florin Lăzărescu, Vasile Ernu, Alexandru Vakulovski, Iulian Tănase, dar și debutanți.

Platforma 5 minute de literatură poate fi accesată pe orice dispozitiv, vizitând website-ul https://5minutedeliteratura.ro. Lecturile audio sunt disponibile și pe Spotify (https://spotify.link/wN5hzuk3QDb), iar, în curând, o aplicație de mobil va putea fi descărcată din Google Play și App Store.

În primul sezon, din această toamnă, se pot asculta 100 de fragmente, iar un nou sezon este în pregătire pentru primăvara următoare.

Intră în poveste!

Povestea dintre două stații de metrou, dimineața. Sau povestea de o stație de tramvai la oră de vârf. În căști, dintr-o aplicație care ți-a trimis notificare cu propunerea de azi. O poveste, în fiecare zi alta, cu alt subiect, cu o altă atmosferă, dintr-un alt univers narativ.

Lectura de cinci-șase minute în drumul zilnic. Nu seara în pat, când ești deja obosit și tentația Netflix e poate mai mare. Nu câteva ore în fotoliu cu obiectul-carte în mână. Asta poate să vină mai târziu, după ce universurile alea narative te-au făcut curios. Toate sau doar unele. Orientarea printre ele e, de acum, mai simplă. Cauți în aplicație ce ai ascultat alaltăieri și parcă îți plăcuse. Știi titlul, știi autorul, începi să știi ce vrei. Apoi, poți să mergi în librărie să cauți. Sau poți să îți faci un abonament la un distribuitor de audiobook.

Și, în orice caz, dacă ești într-un grup și auzi rostindu-se numele unui autor, nu trebuie să îți faci griji că nu știi cine e, că n-ai citit niciodată nicio frază scrisă de el. Poți să îl cauți în aplicație mâine dimineață, să asculți o lectură de cinci minute și să îți faci o idee. Apoi, poți chiar să le spui tu celorlalți că îți place ce scrie, dar nu îți place deloc cum citește și că, în ceea ce te privește, ai prefera să citești tu singur, cu vocea din capul tău.

De la această mică poveste începe proiectul 5 minute de literatură, inițiat de Fundația Culturală Augustin Buzura, implementat prin Revista Cultura, cu sprijinul Fundației Transilvania și al Software Imagination & Vision SRL. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Articole Similare

Back to top button