Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEducatieEvenimenteIstorieStiri Locale

Evenimente dedicate marcării Zilei Holocaustului, pe 18 și 19 octombrie, la Muzeul de Istorie din Suceava

„Copiii supraviețuitorilor” este genericul sub care, în acest an, Muzeul Național al Bucovinei marchează Ziua Holocaustului, în memoria populației evreiești deportate forțat, în principal din Basarabia și Bucovina, acum 82 de ani, la data de 9 octombrie 1941.

Activitățile organizate în cadrul evenimentului se vor desfășura la Muzeul de Istorie Suceava, pe 18 și 19 octombrie 2023, de la ora 10:00.

Moderatorul evenimentului este profesorul Sorin Golda, președintele Comunității Evreilor din Suceava.

Evenimentul cultural cu o mare încărcătură istorică, dar cu o și mai mare încărcătură emoțională, este organizat în colaborare cu asociația israeliană „Suceava’s children”. Dr. Lily (Weintraub) Pauker, președintele asociației, este inițiatoarea proiectului.

„Și-au anunțat prezența copii ai supraviețuitorilor care, din fericire, au reușit să se întoarcă acasă. Soarta victimelor nevinovate, întâmplări reale vor fi povestite chiar de către urmașii celor deportați în lagăre”, transmit organizatorii.

În cadrul programului dedicat manifestării, va fi vernisată expoziția „A fost odată în Bucovina…” și va fi difuzat filmul „Copiii supraviețuitorilor”, realizat de dr. Lily Pauker și Codruț Pânzaru.

„Acest film este unicul care povestește despre copiii supraviețuitorilor, adică copii evrei născuți in Romania după al doilea război mondial, ai căror părinți au supraviețuit Holocaustul din Transnistria din anii ’40, iar noi am crescut în Romania comunistă a anilor ’60. Noi suntem acești copii. Noi suntem protagoniștii. Încă mai unic este faptul că regizorul acestui film este un domn tânăr, român fascinat de povestea noastră, pe care a realizat-o nu numai din punctul nostru de vedere dar și din punctul lui, a noii generații române care nu a cunoscut atât de bine subiectul. Din trecutul trist pășim spre un viitor de înțelegere comună”, declară, despre film, dr. Pauker.

Ziua Holocaustului în România a fost marcată pentru prima oară în anul 2004, la 9 octombrie, fiind instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672 din 5 mai 2004, la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, și a Federației Comunităților Evreiești din România.

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR

18 octombrie 2023

  • Ora 10:00Deschiderea evenimentului, cuvânt de bun venit
  • Orele 10:30 – 11:00 – Vizitarea expoziției „A fost odată în Bucovina
  • Orele 11:00  – 12:00Discuții, mărturii – Soarta victimelor și a supraviețuitorilor povestită de copiii celor care, din fericire, au reușit să se întoarcă acasă

19 octombrie 2023

  • Ora 9:00 – Explicații în ebraică, cu referire la discuțiile/tematica din ziua precedentă
  • Ora 10:00 – Proiecția filmului „Copiii supraviețuitorilor”

Articole Similare

Back to top button