Articole GeneraleComunicate de presaSocialStiriStiri Locale

Ansambluri de vehicule în valoare de 70.000 de euro, confiscate de polițiști pentru transport ilegal de material lemnos

Între 5 și 6 octombrie 2023, în urma activităților de verificare și control, după efectuarea cubajului de către organele silvice, polițiștii din cadrul Secțiilor de Poliție Vadu Moldovei și Vama au dispus confiscarea a două ansambluri auto în valoare de aproximativ 70.000 de euro, destinate transportului de material lemnos, și a unor cantități de cherestea și bușteni în valoare de 60.000 lei.

Totodată, au fost întocmite două dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de transport cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțite de documentele specifice de transport, prev. de art. 68 alin. 21 din Legea nr. 46/2008 (Codul silvic).

Astfel, polițiștii au continuat și finalizat verificările privind transportul de material lemnos, cu ansamblul rutier format din cap tractor și semiremorcă, încărcată cu cherestea.

S-a procedat la citarea conducătorul auto, împreună cu reprezentantul firmei emitente a avizului, care au asigurat deplasarea ansamblului auto din municipiul Fălticeni în orașul Dolhasca, la sediul Ocolului Silvic Dolhasca. La sediul OS Dolhasca, doi delegați ai Gărzii Forestiere Suceava inventariat materialul lemnos din semiremorcă, stabilind existanța volumului de 56,134 de metri cubi de cherestea tivită rășinoase, fără documente legale și valabile de însoțire.

Lemnul, în valoare de 51.923 lei, a fost confiscat și lăsat în custodia Ocolului Silvic Dolhasca.

De asemenea, ansamblul rutier a fost transportat și sigilat la locația special amenajată aparținând IPJ Suceava, de pe raza comunei Stroiești.

Și polițiștii Secției de Poliție Rurală Vama au continuat și finalizat verificările în cazul unui ansamblu rutier identificat și oprit în trafic, rezultând că transportul s-a efectuat cu menținerea dispozitivului electronic de pe care au fost emise avizele, în mod intenționat, fără datele mobile active și fără datele GPS active.

Totodată s-a procedat la inventarierea materialului lemnos transportat, rezultând că pe autoutilitară era încărcată cantitatea de 15,65 metri cubi de lemn rotund rășinoase, iar pe remorcă era încărcată cantitatea de 20,12 metri cubi de lemn rotund rășinoase, cantitatea totală având valoarea de 8443 lei.

S-a dispus indisponibilizarea materialului lemnos, ce a fost predat în custodie organelor silvice de la Depozitul Dragoșa, precum și indisponibilizarea ansamblului auto compus din autoutilitară și remorcă, în valoare de aproximativ 30.000 de euro, care a fost confiscate și sigilate la locația special amenajată aparținând IPJ Suceava de pe raza comunei Stroiești.

Cerecetările sunt continuate de polițiștii Postului de Poliție Vama, dosarul urmând a fi soluționat procedural sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.    

Polițiștii atrag atenția asupra respectării legislației în domeniul silvic, acțiuni și controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfășurate și în perioada următoare, în vederea identificării și tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

Articole Similare

Back to top button