
Festivalul Național de Poezie „Nicolae Labiș” s-a desfășurat, în acest an, în perioada 4-5 octombrie, la Suceava, Fălticeni și Mălini. Cea de-a 55-a ediție a celui mai longeviv concurs literar din țară a fost organizată de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava și în colaborare cu Teatrul „Matei Vișniec” Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Primăria și Consiliul Local Mălini.
Premierea festivalului-concurs a avut loc joi, 5 octombrie, la Mălini, organizatorii transmițând că deja au început pregătirile pentru ediția de anul viitor. „Ne propunem ca „fenomenul Labiș” să fie cât mai bine receptat, drept care vom veni cu o serie de noutăți, multe dintre ele fiind discutate în cadrul dezbaterii din Sala Unirii de la Palatul Administrativ, în prima zi, pentru care se cuvin a fi aduse mulțumiri membrilor juriilor și tuturor celor care au fost prezenți, în număr foarte mare, pe întreaga perioadă a Festivalului, la Suceava, Fălticeni și Mălini”, a precizat Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava.
Vorbind despre longevitatea manifestării culturale, unanim apreciată, vicepreședintele CJ a adăugat că aceasta merită să treacă la un nivel superior, căpătând un suflu nou. În acest context, a precizat că, începând de anul viitor, Festivalul „Nicolae Labiș” va deveni Internațional. „Apoi, vom include în programul Festivalului organizarea unui eveniment la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Și cum interesul pentru un festival, de unde poate veni și creșterea calității creațiilor înscrise, este asigurat și prin premiere, ne gândim să diversificăm și să creștem valoarea premiilor. În același timp, ne vom menține preocuparea de a invita personalități de marcă pentru a face parte din juriile Festivalului”, a spus Niculai Barbă.