Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEvenimenteStiri Locale

„Muzică și Istorie în Țara Fagilor”, un maraton cultural unic în Bucovina

Proiectul „Muzică și Istorie în Țara Fagilor”, desfășurat în perioada 27 septembrie 2023 – 1 octombrie 2023, la Rădăuți, a propus publicului din Bucovina șase evenimente culturale inedite, care au fost primite cu entuziasm de public.

Seria evenimentelor a debutat miercuri, 27 septembrie, la Herghelia Rădăuți, cu „Pop…la Hipodrom”. Simona Șerban, alături de Orchestra „Florile Bucovinei”, și Ovidiu Foca, directorul Casei de Cultură din Rădăuți, au prezentat publicului momente de neuitat prin interpretarea compozițiilor românești de odinioară ale unor artiști consacrați.

Claviatura pianului a răsunat joi, 28 septembrie, pe scena Casei de Cultură din Rădăuți, în cadrul evenimentului „Vechi și Nou”, unde pianiștii de renume Corina Răducanu, Eugen Dumitrescu, în compania mai tinerilor și talentaților Maria Hrițcu și Radu Török, au prezentat un adevărat regal al pianului la șase și opt mâini, cât și o compoziție interpretată în premieră absolută, „Uvertură de concert”, opera lui Marius Sireteanu, ce a fost prezent în sala Casei de Cultură din Rădăuți.

Ritmul blues-ului a rezonat cu impresionanta colecție de 170 de motociclete din cadrul ExpoMoto Bucovina, o locație neconvențională pentru un concert de blues, care a fost susținut de formația Blue Monday Ministers, vineri, 29 septembrie, la „Expo Moto Blues”. Cătălin Tzetze Rădulescu și Andrei Rotariu au prezentat un repertoriu variat, atât prin prisma compozițiilor abordate, dar și a interpretării inedite, muzicuța, chitara, vocea, dar și fierăstrăul, folosit ca instrument muzical, reprezentând o încântare pentru publicul prezent.

O gală deosebită a tangoului și-a făcut auzite ecourile în sediul Judecătoriei din Rădăuți, în ultima zi a lunii septembrie. „Legile…Tangoului” au fost interpretate, la ceas de seară, de Cristi Horia la vioară și Costin Soare la chitară, iar rezonanța corzilor și-a aflat tainele în pașii plini de grație ai dansatorilor Iuliana Diaconescu și Alexandru Curcuță.

Tezaurul străvechi al multor generații de locuitori de pe aceste meleaguri, folclorul, a îmbrăcat haine de sărbătoare, la Muzeul Etnografic ,,Samuil și Eugenia Ioneț”, cel mai vechi muzeu etnografic din Moldova, pe 1 octombrie. Ionela Popescu a adus Bucovina mai aproape de inimile publicului, prin cântecul duios, alături de Simona Șerban și de Orchestra „Florile Bucovinei”, dirijată de Adrian Șerban, în cadrul evenimentului „Folclor la Muzeu”.

Un tablou artistic neasemuit a făcut ca inimile celor din public să vibreze la cel mai înalt nivel, duminică seara, pe 1 octombrie, în Templul Mare Evreiesc din Rădăuți, în cadrul evenimentului cultural „Muzică veche în Sinagogă”. Muzica cultă, muzica de târg și muzica din zona rurală s-au contopit într-o fenomenală interpretare a Ansamblului Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”, compoziții din colecția lui Dimitrie Cantemir, Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, dar și ai altor autori anonimi fascinând publicul prezent în sala arhiplină.

Toate cele șase evenimente au fost prezentate de muzeologul Loredana Baltazar, care a descris atât genurile muzicale interpretate, cât și artiștii prezenți, introducând publicul în lumea muzicală expusă, ulterior, de interpreți. Istoricul Daniel Hrenciuc a evocat, pe parcursul maratonului cultural, detalii despre fiecare locație în care s-au desfășurat evenimentele, cât și momente istorice deosebite care au marcat dezvoltarea acestora, dar și a Bucovinei.

Accesul publicului a fost gratuit la toate evenimentele.

Coordonatorul proiectului este Ovidiu Foca, directorul Casei de Cultură din Rădăuți, care a conceput proiectul împreună cu Eugen Dumitrescu și Corina Răducanu. Membrii echipei de proiect sunt: Viviana-Maria Huțuleac (PR), Doru Clipa (fotograf), Ovidiu Prelipcean (design grafic materiale de comunicare), Corneliu Cîrdeiu (transmisiuni live evenimente), cărora li s-au alăturat artiștii menționați, Loredana Baltazar (muzicolog) și Daniel Hrenciuc (istoric).

Proiectul „Muzică și Istorie în Țara Fagilor” este un proiect cultural cofinanțat de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și a fost organizat de către Casa de Cultură a Municipiului Rădăuți, împreună cu partenerii: Herghelia Rădăuți, Judecătoria Rădăuți, Sinagoga Mare Rădăuți – Asociația Comunitatea Evreilor Rădăuți, Muzeul Etnografic ,,Samuil și Eugenia Ioneț”, fiind susținut de Expo Moto Bucovina și Primăria Municipiului Rădăuți.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Articole Similare

Back to top button