Articole GeneraleComunicate de presaInterneSanatateStiri Locale

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava au fost realizate, în premieră, scintigrafii pulmonare de perfuzie cu dispozitivul hibrid SPECT/CT

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava anunță o nouă premieră medicală. În cursul săptămânii trecute, în Laboratorul de Medicină Nucleară, s-au realizat primele trei scintigrafii pulmonare de perfuzie cu ajutorul dispozitivului hibrid SPECT/CT din cadrul unității spitalicești. Echipamentul este, momentan, singurul funcțional din regiunea Moldovei.

Purtătorul de cuvânt al SCJU, dr. Dan Teodorovici, informează că au fost evaluați, astfel, primii trei pacienți cu antecedente de trombembolism pulmonar, aflați sub tratament, internați în secția de Cardiologie.

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean transmit că diagnosticul emboliei pulmonare scintigrafic (Tc99m- MAA) este oportun în mai multe situații, precum:

  • atunci când pacientul este alergic la substanța de contrast iodată și nu poate face angioCT cu substanță de contrast
  • se dorește o evaluare inițială, înainte de începerea tratamentului și evaluarea postterapeutică a perfuziei pulmonare la 3 și 6 luni, pentru a aprecia reperfuzia zonelor embolizate
  • aprecierea severității unei embolii pulmonare
  • stabilirea diagnosticului de hipertensiune pulmonară de cauză postembolică
  • evaluare prechirurgicală a perfuziei pulmonare în vederea rezecțiilor pulmonare
  • evaluare globală perfuzie pulmonară în vederea transplantului pulmonar

Articole Similare

Back to top button