Articole GeneraleComunicate de presaEducatieSanatateStiri Locale

Proiect pentru analiza potențialelor efecte pe termen lung ale infecției cu SARS-CoV-2, inițiat de cercetători la USV

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a semnat, în luna mai 2023, cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în calitate de Coordonator de reforme și/sau investiții pentru componenta C9 – Suport pentru sectorul privat și CDI (PNRR), contractul de finanțare nr. 760073/23.05.2023 pentru proiectul Artificial intelligence-powered personalized health and genomics libraries for the analysis of long-term effects in COVID-19 patients (AI-PHGL-COVID).

Proiectul, al cărui cod este 285/30.11.2023, a fost aprobat în cadrul apelului de proiecte pentru Componenta 9 – Suport pentru sectorul privat și CDI (PNRR), Investiția I8 – Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare. Perioada de derulare este de 36 de luni.

Inițiatorii proiectului precizează că obiectivul general îl constituie dezvoltarea de biblioteci personalizate de sănătate (BPSG/PHGL), ce vor cuprinde analize medicale și genomice. Aceste biblioteci vor fi realizate prin integrarea datelor digitale de sănătate cu date obținute prin secvențiere genetică, dar și cu informații despre stilul de viață al pacienților și factorii de risc, corelat cu elemente de mediu, în vederea identificării și monitorizării potențialelor efecte pe termen lung ale infecției cu SARS-CoV-2. „Prin crearea și completarea BPSG pe perioade îndelungate post-COVID, folosind mecanisme de monitorizare în timp real și prin analiza avansată a datelor asociate pe baza algoritmilor de inteligență artificială, proiectul contribuie la definirea și înțelegerea condiției de COVID de lungă durată. În același timp, BPSG vor ajuta la înțelegerea cauzelor potențiale ale acestei boli și a mecanismelor biologice asociate, conducând la rezultate relevante pentru noi metode de prevenire, diagnostic, monitorizare și tratament a COVID-ului”, adaugă cercetătorii de la universitatea suceveană.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

O1: Dezvoltarea unei biblioteci personalizate de sănătate și genomică interactivă, în timp real, a pacienților cu efecte tardive de COVID sau post-COVID (PHGL-COVID).

O2: Efectuarea de analize moleculare și genetice pe pacienții cu semne tardive COVID.

O3: Dezvoltarea unei aplicații pentru raportare și vizualizare de date, bazată pe inteligență artificială a PHGL-COVID, construită cu ajutorul datelor raportate de dispozitive specifice.

O4: Efectuarea unei analize predictive pentru a identifica modele COVID și factori de risc, pe baza datelor clinice, moleculare și genomice agregate ale pacientului.

Valoarea totală a proiectului este de 6.998.579,54 lei (fără TVA), reprezentând echivalentul sumei de 1.417.003,35 euro.

Articole Similare

Back to top button