Articole GeneraleComunicate de presaEducatieStiri Locale

Proiect european privind găsirea de soluții pentru atenuarea efectelor evenimentelor climatice extreme asupra pădurilor, lansat la USV

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a semnat, în luna mai 2023, cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în calitate de Coordonator de reforme și/sau investiții pentru componenta C9 – Suport pentru sectorul privat și CDI (PNRR), contractul de finanțare nr. 760074/23.05.2023 pentru proiectul Compound extreme events from a long-term perspective and their impact on forest growth dynamics – CexForD.

Proiectul, care are codul 287/30.11.2023, a fost aprobat în cadrul apelului de proiecte pentru Componenta 9 – Suport pentru sectorul privat și CDI (PNRR), Investiția I8 – Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare. Perioada de derulare este de 36 de luni.

Obiectivul general al proiectului vizează identificarea contribuțiilor pe care factorii determinanți la scară mare și la scară locală le au asupra evenimentelor climatice extreme. Se urmărește, de asemenea, și modul în care acești factori se schimbă în scenariile de încălzire indusă antropic și variabilitate naturală și impactul acestor evenimente asupra perturbărilor din ecosistemele forestiere. Reprezentanții USV precizează că acest proiect joacă un rol cheie în înțelegerea modului în care pădurile au răspuns schimbărilor climatice, atât din trecut, cât și din prezent. Mai mult decât atât, va permite furnizarea de informații și soluții pentru a atenua efectele evenimentelor climatice extreme din următorul secol asupra ecosistemelor forestiere.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

O1: Evaluarea mecanismelor care controlează variabilitatea și tendințele extremelor climatice compuse, de la scara zilnică până la cea multidecadală, în partea de est a Europei.

O2: Investigarea sensibilității climatice a zâmbrului (Pinus cembra) și a stejarului (Quercus sp.) folosind diferite surse de informații extrase din inelele anuale.

O3: Reconstituirea principalilor parametri climatici pe baza unei metode integrative, folosind mai multe surse de informații extrase din inelele anuale ale arborilor.

O4: Furnizarea de scenarii privind schimbările preconizate în ceea ce privește frecvența și intensitatea evenimentelor extreme compuse în perioada 2021 – 2100.

Valoarea totală a proiectului este de 6.992.496,81 lei (fără TVA), reprezentând echivalentul  sumei de 1.415.771,78 euro.

Articole Similare

Back to top button