Articole GeneraleComunicate de presaSanatateStiri Locale

Eveniment multidisciplinar dedicat tratamentului accidentului vascular ischemic acut, la Spitalul Clinic de Urgență Suceava

Miercuri, 20 septembrie 2023, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a găzduit primul eveniment medical sub noua titulatură academică. Masa rotundă „Rolul inteligenței artificiale în echipa multidisciplinară de tratament a AVC-ului acut (STROKE)” a reunit echipele medicale implicate în tratamentul accidentului vascular ischemic acut (STROKE) din regiunea de nord a Moldovei.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Philips România, Dacorum și Nicolab.

„Capacitatea de a asigura permanența serviciului 24/24 7/7, datorită resursei umane, dar și asigurarea permanentă a materialelor necesare consolidează rolul regional al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Unitatea este unul dintre cele 9 centre de tratament modern AVC la nivel național și singurul din Moldova inclus în acțiunea prioritară de tratament al accidentului vascular ischemic acut (AP-AVC) prin metode de neuroradiologie intervențională”, transmite conducerea Spitalului Clinic Județean.

Importanța subiectului abordat a fost confirmată de participarea, atât în format fizic, cât și online, a echipelor neurolog – radiolog din spitalele care deja transferă pacienți (Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, Spitalul Clinic Județean Bistrița, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Municipal Rădăuți), dar și din cele care și-au arătat deschiderea spre colaborare (Spitalul Județean Bacău, Spitalul Municipal Moinești, Spitalul Municipal Onești, Spitalul Municipal Roman).

În cadrul evenimentului, Managerul SCJU Suceava, dr. Alexandru Calancea, a subliniat eforturile financiare făcute de unitatea medicală în ceea ce privește susținerea tratamentelor minim invazive, dar a vorbit și despre rolul important la nivel regional al instituției pe care o conduce, în oferirea de servicii medicale de calitate pacienților din zona Moldovei și nu numai.

Manifestarea a fost deschisă de prof. dr. Cristina Tiu, coordonator național al programului AP-AVC, care a prezentat situația la zi a tratamentului accidentului vascular în România, prin tromboliză intravenoasă și prin tratament endovascular, salutând inițiativa locală de organizare pentru a atinge țintele propuse de ESO (European Stroke Organization) pentru 2030, adică 5% tratament endovascular.

Aplicația de inteligență artificială StrokeViewer, propusă de firma Nicolab, facilitează transmiterea în siguranță a imaginilor computer tomograf, analiza acestora pentru un diagnostic rapid și trimiterea de urgență a pacienților eligibili la SCJU Suceava pentru tratament endovascular. Până în prezent, utilizarea acestei tehnologii la Suceava a dus la reducerea în medie cu 30 de minute a timpului până la inițierea tratamentului endovascular.

La fiecare minut, un pacient care suferă de accident vascular ischemic pierde două milioane de neuroni, aceasta fiind cauza luptei contra cronometru a întregii echipe de tratament. Angelique Balquid a prezentat viziunea Philips de facilitare, prin aplicații și componente tehnice, a tratamentul în STROKE, prin care se reușește reducerea timpului de acțiune.

În cadrul discuțiilor au fost analizate variantele de colaborare și posibilitățile individuale ale echipelor din spitalele trimițătoare pentru eficientizarea timpilor de transfer. Echipa secției de neurologie, condusă de dr. Daniela Neagu, șefa secției, și dr. Tatiana Bardan, coordonatorul local al programului AP AVC, au stabilit și prezentat pașii obligatorii pe care neurologi îi au de urmat, iar echipa compartimentului de radiologie intervențională și-a exprimat disponibilitatea permanentă de a trata pacienții eligibili.

„Toate eforturile de organizare pentru tratarea accidentului vascular ischemic acut, pot fi completate de o mai bună informare a a populației, privind semnele/simptomele inițiale”, precizează specialiștii. Astfel, cele mai frecvente semne și simptome ale unui AVC sunt:

  • Dificultăți de vorbire și de înțelegere a ceea ce spun ceilalți;
  • Paralizia sau amorțirea bruscă a feței, a mâinii sau a piciorului;
  • Tulburări de vedere la unul sau la ambii ochi sau vederea dublă, brusc apărute;
  • Cefalee bruscă, severă, posibil însoțită de vărsături, amețeală și pierderea stării de conștiență;
  • Dificultăți de mers, tulburări de echilibru sau pierderea coordonării instalate brusc.

Metoda de utilizare a testului FAST de recunoaștere rapidă a unui AVC este următoarea:

  • F (Face – Față) – Rugați pacientul să zâmbească. Are fața asimetrică sau colțul gurii este căzut într-o parte?
  • A (Arms – Mâini) – Rugați pacientul să ridice simultan ambele brațe. Unul dintre brațe rămâne mai jos decât celălalt sau nu îl poate ridica deloc?
  • S (Speech – Vorbire) – Rugați pacientul să spună o propoziție. De exemplu: „Afară este soare”. Vorbește ciudat sau nu se înțelege ce spune?
  • T (Time – Timp) – Timpul de reacție este foarte important. Dacă răspunsul la oricare dintre întrebările de mai sus este „DA”, trebuie să sunați imediat la 112! Oricare din aceste semne poate fi simptom de AVC și este extrem de important ca persoana respectivă să ajungă cât mai repede la un spital unde poate primi rapid tratamentul necesar. Este de asemenea important să spuneți operatorului 112 că suspectați că persoana respectivă a suferit un AVC.   

Articole Similare

Back to top button