
Campania națională de informare și conștientizare dedicată tinerilor din sistemul de protecție, cu privire la drepturile și opțiunile pe care le au odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, demarată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, s-a desfășurat în județul Suceava în data de 21 septembrie 2023. Activitățile au avut loc în Aula Centrului de Educație Incluzivă „Sfântul Andrei” din Gura Humorului, oferind prilejul unui dialog interactiv între tinerii din sistemul de protecție, specialiști din cadrul DGASPC Suceava și reprezentanți ai instituțiilor partenere.
Au fost prezenți 77 de tineri cu vârsta de peste 17 ani din sistemul de protecție (rezidențial, asistență maternală și plasament familial), dar și șefi de centre, psihologi, educatori, asistenți maternali, bunici, manageri de caz, șefi serviciu și nu numai.
Întâlnirea a fost deschisă de Nadia Crețuleac, director al DGASPC Suceava, care a realizat o prezentare succintă asupra campaniei de informare și conștientizare a tinerilor, demarată de Ministerul Familiei la nivel național, și a mulțumit pentru prezență atât tinerilor cât și invitaților.
Tinerii au adresat întrebări cu privire la opțiunea exprimată la împlinirea vârstei de 18 ani, militând pentru necesitatea de a avea posibilitatea ca la terminarea liceului să poată exprima și o a doua opțiune cu privire la ieșirea sau menținerea în sistemul de protecție. Aceștia au solicitat răspunsuri și legate de piața muncii în România și în străinătate.
Ca rezultat al activității de informare a tinerilor din sistemul de protecție, în ultimul an, 233 de tineri cu vârsta de peste 18 ani au optat pentru a beneficia de indemnizația lunară oferită de statul român.
„Decizia de a opta pentru îndemnizația lunară sau a rămâne în continuare în sistemul de protecție până la finalizarea unei forme de învățământ la zi, dar nu mai mult de împlinirea vârstei de 26 de ani, trebuie să le aparțină tinerilor, în deplină cunoștință de cauză. De aceea, aceste întâlniri sunt extrem de importante și trebuie să răspundă tuturor întrebărilor și nelămuririlor acestora”, transmit reprezentanții DGASPC Suceava.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava mulțumește susținătorilor și parenerilor acestui eveniment și ai altor proiecte organizate:
- Bogdan Paraschiv, subsecretar de stat din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse,
- Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava,
- Bogdan Apetroae – Procuror-șef serviciu, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava,
- Ionuț Epureanu, comisar șef de poliție, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Suceava,
- Ciprian Manolache, inspector scolar, din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava,
- dr. Anca Stroescu, medic specialist promovarea sănătății, Direcția de Sănătate Publică Suceava,
- Andreea Lupăștean, inspector asistent în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială,
- Buiciuc Marcela, consilier-șef la punctul de lucru AJOFM Gura Humorului,
- Laura Stadler, inspector de specialitate din partea Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane,
- Simona Sava, psiholog din partea Agenției Naționale Antidrog,
- Ovidiu Bădeliță, asistent social în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava,
- Eca Croitor, director programe la Fundația FARA,
- Petru Călinescu și personalul Centrului de Educație Incluzivă „Sfântul Andrei” din Gura Humorului.