
Joi, 14 septembrie 2023, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava și Asociația ,,CASA LUI PATROCLE” Suceava au semnat un acord ce are drept scop colaborarea permanentă, în vederea reducerii infracționalității și a faptelor contravenționale, precum și pentru creșterea condițiilor de bunăstare a animalelor. Vor fi promovate măsuri de bunăstare și de prevenire a comportamentelor de risc, prin organizarea de activități comune de informare și prevenire, cu accentuarea obligației proprietarilor de câini din rasă comună de a-i steriliza și a identifica animalul prin microcipare.
Derularea campaniei de informare privind obligațiile deținătorilor de animale se va desfășura în localitățile de pe raza județului Suceava. Într-o primă etapă, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, însoțiți de medici veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava și reprezentanți ai Asociației „Casa lui Patrocle”, se vor deplasa pe raza cartierului Ițcani din municipiul Suceava, unde vor oferi materiale informative proprietarilor de exemplare canine. Populația va avea și posibilitatea sterilizării, în mod gratuit, a câinilor pe care îi dețin.
Între anii 2021 și 2023, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor al IPJ Suceava și reprezentanții DSVSA Suceava au desfășurat activități specifice în vederea identificării și verificării adăposturilor publice și private unde sunt cazate animale cu sau fără stăpân. Scopul acțiunilor comune este prevenirea și combaterea unor posibile încălcări ale legislației incidente în domeniul protecției animalelor. De asemenea, se urmărește responsabilizarea reprezentanților celor 114 unități administrativ-teritoriale de pe raza județului Suceava cu privire la respectarea obligațiilor ce le revin conform prevederilor OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
Mai mult, în perioada menționată s-au desfășurat numeroase activități de informare a cetățenilor cu privire la obligațiile legale pe care le au în calitate de deținători de animale, precum și activități de prevenire a faptelor de natură penală sau contravențională.
O.U.G nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân prevede că este obligatorie identificarea exemplarelor canine prin microcipare, sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către ANSVSA, înregistrarea acestora în Registrul de Evidentă a Câinilor cu Stăpân și sterilizarea câinilor aparținând rasei comune, iar neîndeplinirea acestor obligații se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei sau de la 5.000 lei la 10.000 lei, după caz.