Articole GeneraleComunicate de presaSanatateStiri Locale

Spitalul Clinic Județean Suceava și Sindicatul Medicilor din Suceava avertizează că „Unitățile de Primiri Urgențe sunt pentru… urgențe”

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava și Sindicatul Medicilor din Suceava trag un semnal de alarmă, referitor la starea Unităților de Primiri Urgențe, în contextul unui sistem dezorganizat, subfinanțat, cu puțini specialiști și numeroși pacienți.

Suprasolicitarea UPU din cadrul spitalului sucevean, prin prezentarea unor pacienți ale căror probleme nu reprezintă urgențe, perturbă buna funcționare a sistemului, crescând timpii de așteptare și ducând la epuizarea personalului medical.

„Trăim în prezent într-un sistem medical românesc „grav bolnav”, dezorganizat și subfinanțat, a cărui suferință afectează deopotrivă cadrele medicale și pacienții. Într-un județ fără organizare medicală, cu lipsa medicilor de familie și a urgentiștilor, un singur spital din cele șapte, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, duce aproape toată povara medicală a județului, ba chiar ajută și județele vecine.

Ajutorul vine din noi! Oricâte exemple am da sau câte semnale am trage, doar noi ne putem ajuta, să trăim într-un județ sigur pentru sănătatea noastră, a tuturor. Lipsa bunului simț și a comunicării agravează boala sistemului cu efect direct asupra tuturor.

Suntem de aceeași parte a baricadei, camarazi în lupta împotriva unui inamic comun – BOALA”, se arată în comunicatul semnat de reprezentanții sistemului medical sucevean.

De asemenea, unitatea medicală și Sindicatul Medicilor precizează că în prezent, în România, la U.P.U. se poate prezenta orice pacient român sau străin, asigurat sau neasigurat, triajul făcându-se în funcție de cinci coduri de urgență:

  • ROȘU – critic, risc vital – preluare imediată.
  • GALBEN – potențial mare de agravare, încercându-se preluarea în cel mult 15 minute.
  • VERDE – starea nu este critică, dar necesită investigații, posibil internare, încercându-se preluarea în maxim 60 de minute.
  • ALBASTRU – NON URGENȚE, ce pot fi tratate de medicul de familie sau ambulator, timpul de așteptare putând ajunge la 120 de minute.
  • ALB – timpul de așteptare poate ajunge la 240 de minute.

Starea prezentă arată că serviciile UPU sunt aglomerate de cazurile cu cod ALBASTRU și ALB, care cresc timpii de așteptare, în detrimentul celorlalte cazuri. În UPU Suceava sunt aproximativ 300 prezentări pe zi, aproximativ 13-15 pacienți pe oră, ceea ce înseamnă un pacient la fiecare 5 minute. Această situație duce la un efort excesiv din partea personalului medical și la timpi de așteptare crescuți.

„Ne dorim menținerea calității ridicate a actului medical, dar, din nefericire, în acest moment, situația se reflectă în timpii de așteptare.

Absolut toți pacienții care se prezintă în UPU sunt consultați de medicul urgentist în ordinea priorității, le sunt recomandate analize, investigații suplimentare sau consulturi ale medicilor specialiști, dacă situația o impune, dar cu anumiți timpi de așteptare. Consulturile medicului urgentist sunt susținute de către medicii de diverse specialități, care desfășoară activitate de gardă și au în grijă pacienții internați și toate urgențele care apar pe secția respectivă.

Având în vedere toate aceste aspecte prezentate și faptul că în medicină mereu apar situații neprevăzute, care pot crește timpii de așteptare, derapajele psihoemoționale, cu presiune fizică și verbală asupra cadrelor medicale, nu fac decât să crească acești timpi și să creeze un climat de muncă ostil tuturor”, adaugă specialiștii.

Conducerea Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” și Sindicatul medicilor Suceava dau asigurări că depun împreună toate eforturile pentru îmbunătățirea a activității medicale, încercând să rezolve, cu resursele existente, cât mai multe probleme medicale, dar, în același timp, CONDAMNĂ ferm agresiunea fizică și verbală, precum și denigrarea nejustificată a corpului medical.

Articole Similare

Back to top button