Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina a participat cu o delegație compusă din 13 membri la cea de a 37-a Conferință Anuală a Social Firms Europe CEFEC, desfășurată în Itea, Fokida, Grecia, în perioada 4-9 septembrie 2023.
Evenimentul „Acționând pentru Economie Socială prin împuternicirea comunității” a fost organizat de Societatea de Psihiatrie Socială P. Sakellaropoulos din Grecia și a reunit peste 120 de participanți din 17 țări europene.
Delegația suceveană a fost formată din cinci tineri NEETs beneficiari ai Proiectului SEPAL, cinci mentori în ucenicie, maestrul Mihai Pânzaru-PIM și alți doi membri care au asigurat componenta logistică.
Tinerii NEETs au participat la trei ateliere de instruire privind produsele bio și valorificarea resurselor locale: atelierul de apicultură și prelucrarea mierii de albine, atelierul de cultivare și prelucrare a măslinelor și atelierul de pielărit. Tinerii, împreună cu cei cinci mentori în ucenicie, au fost prezenți la activități practice și de conștientizare a potențialului resurselor locale și, în același timp, de dezvoltare a afacerilor sociale verzi. „Lecțiile și experiențele din cadrul atelierelor i-au ajutat să înțeleagă mai bine importanța protejării mediului înconjurător, dar și să aprofundeze esența scopului social și domeniul antreprenorialului social”, precizează reprezentanții Institutului Bucovina.
La activități au fost prezenți, de asemenea, Anca și Sebastian Crăciun, doi militanți pentru drepturile persoanelor cu dizabilități care au reușit să înființeze la Câmpulung Moldovenesc un Centru de Recuperare Medicală care oferă terapie pentru întreținerea zilnică și recuperare, pe termen lung, pentru copiii cu dizabilități. Reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, preotul Alexandru Moroșan, a prezentat activitățile de producție bio realizate în cadrul mănăstirilor din Bucovina, punând bazele unor parteneriate cu producători din Grecia.
Evenimentul s-a finalizat cu consemnarea unei rezoluții, care arată poziția participanților la Conferința anuală a SFE CEFEC în legătură cu economia socială în dialog cu Comisia Europeană. Au fost scoase în evidență soluțiile de angajare și suport pentru start-up-uri pe care structurile de economie socială le pot oferi tinerilor NEETs, celor provenind din grupuri vulnerabile.
Delegația Sucevei s-a întors cu un premiu la categoria Start-up – Social Enterprise, oferit Centrului RO-UA Info Hub, sprijinit de Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina.
Deplasarea a fost finanțată prin proiectul SEPAL (Supporting Employment Platform through Apprenticeship Learning) – „Dezvoltarea unei platforme de angajare prin ucenicie”.