Articole GeneraleComunicate de presaSocialStiriStiri Locale

AJOFM Suceava anunță că rata șomajului la nivel județean are o tendință de regres față de valorile de la începutul anului

Conform unui raport prezentat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava, parcursul ratei șomajului la nivelul județului, în prima parte a anului 2023, se caracterizează prin tendința de stagnare și regres față de valorile înregistrate la începutul anului, pe fondul menținerii deficitului de forță de muncă și calificări.

„Acoperirea necesarului de forță de muncă calificată a fost o preocupare constantă a instituției noastre și un obiectiv prioritar, apropiindu-ne de cifra asumată a acestui indicator de performanță”, precizează reprezentanții AJOFM Suceava. În cursul acestui an, Centrul de Formare Profesională a organizat 40 de programe de formare profesională, cu 715 șomeri participanți, din care 54 de refugiați și 142 de persoane de etnie romă, aparținând celor mai vulnerabile categorii de șomeri.

Ocupațiile în care se califică cursanții acoperă necesarul de calificări din domeniile cu deficit major de forță de muncă: alimentație publică, construcții, ospitalitate, comerț. Cursul de competențe digitale deține o pondere importantă în numărul de sesiuni de formare organizate, fiind o necesitate înțeleasă atât de șomeri cât și de angajatori.

AJOFM informează că persoanele care nu au studii pot aplica pentru cursuri care urmăresc însușirea unor competențe de bază. Cei interesați se pot înscrie, în continuare, la toate programele de formare, în special la cursurile de dulgher și fierar betonist, foarte solicitate de angajatorii din județ.

Persoanele inactive sau cele care realizează venituri sub indicatorul social de referință (598 lei), pot urma gratuit un curs de calificare și pot solicita suport pentru înscrierea la curs la numărul de telefon 0230 523279 – tasta 1, la adresa de e-mail suceava@anofm.gov.ro sau prin prezența la sediul AJOFM Suceava și Punctele de lucru din Fălticeni, Gura Humorului, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc sau Vatra Dornei.

Promotia de absolvenți din 2023, toate persoanele interesate de un loc de muncă, precum și angajatorii cu deficit de forță de muncă vor avea oportunitatea de a participa la Bursa Absolvenților, care va avea loc pe 12 octombrie 2023, detaliile organizatorice urmând să fie comunicate ulterior.

Articole Similare

Back to top button