AdministratieArticole GeneraleComunicate de presaInterneStiri

Primarul Ion Lungu anunță implementarea în Suceava, de la 30 noiembrie, a Sistemului de garanție-returnare

Primarul Municipiului Suceava, Ion Lungu, anunță că, începând cu data de 30 noiembrie 2023, cetățenii care vor returna un ambalaj nereutilizabil la centrele de returnare din oraș, vor primi 0,50 lei.

Măsura va fi implementată ca urmare a intrării în vigoare a HG 1074/2021, privind sistemul de garanție -returnare pentru ambalajele primare nereutilizabile de sticlă, plastic și metal, cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri.

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 50 de bani atunci când vor cumpăra o băutură în doză de aluminiu, sticlă de plastic sau recipient de sticlă de la un comerciant. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Sistemul de garanție-returnare este cel mai mare proiect de economie circulară al României. Acesta va impulsiona piața de reciclare din România, oferind cantități semnificative și de calitate de materie primă. Autoritățile își propun ca, în 2024, sistemul să fie complet funcțional pe întreg teritoriul României.

„Am propus să se înființeze la Suceava unul din cele 17 Centre Regionale, conform prevederilor HG 1074/2021, unde ambalajele returnate vor fi numărate, sortate, pregătite pentru reciclare, în colaborare cu operatorii de salubritate. Totodată, am propus înființarea a 5 centre în cartiere, sub coordonarea Sistemului de garanție-returnare, în vederea organizării și operării punctelor de returnare”, a precizat Ion Lungu.

Articole Similare

Back to top button