Articole GeneraleComunicate de presaEducatieSocialStiri Nationale

40 de copii vor primi sprijin financiar și consiliere în următorul anul școlar, printr-un proiect al Fundației Margareta a României

40 de copii din medii defavorizate, cu vârste între 6 și 19 ani, din județele Alba, Călărași, Cluj, Neamț, Sălaj, Suceava și din municipiul București, vor fi susținuți în anul școlar 2023-2024, pentru a avea acces la educație, prin proiectul „Bursele de studii și Școala de vară ALFA”, implementat de Fundația Regală Margareta a României în cadrul programului național Fondul Special pentru Copii.

Proiectul se află la a doua ediție și se desfășoară cu sprijinul Fundației ALFA pentru Sănătate și Educație, care s-a alăturat în anul 2022 Fundației Regale Margareta a României, în susținerea demersurilor de prevenire a abandonului școlar în rândul copiilor defavorizați. Astfel, proiectul continuă în beneficiul a 40 de copii aflați în situații de risc, care vor primi sprijin financiar și practic în anul școlar 2023-2024.

Scopul este ca cei 40 de copii să continue educația școlară și să își îmbunătățească prezența și rezultatele școlare. Copiii vor beneficia de burse sociale, sesiuni online de asistență la teme, meditații și îndrumare, asistență și consiliere socială. Sprijinul acordat este corelat cu nevoile individuale identificate, astfel încât să asigure efecte pe termen lung. În completarea ajutorului oferit pe parcursul anului școlar, proiectul oferă copiilor oportunitatea de a participa la tabăra tematică Școala de vară ALFA.

„Suntem recunoscători că alături de Fundația Regală Margareta a României avem oportunitatea de a pune în practică viziunea noastră pentru o lume în care fiecare copil are acces la educație și sprijin, indiferent de circumstanțele lui de viață. Proiectul „Bursele ALFA” nu este doar o simplă inițiativă, ci o confirmare a angajamentului nostru de a schimba viețile copiilor aflați în situații dificile de viață. Bursele ALFA reprezintă o investiție în viitorul lor și, implicit, în viitorul țării noastre.”, transmite Mihai Măcelaru, Membru în Consiliul Director al Fundației ALFA pentru Sănătate și Educație.

Anul acesta, în perioada 31 iulie – 4 august, a avut loc a doua ediție a Școlii de vară ALFA. Copiii partiipanți și-au îmbogățit bagajul de cunoștințe și abilități practice în cadrul cursului de educație și aventură montană, au discutat despre ce înseamnă o alimentație corectă și sănătoasă, adaptată vârstei fiecăruia, și au participat la atelierul de dezvoltare personală prin joc. La cursul de prim-ajutor, susținut de un asistent medical generalist, copiii au învățat tehnici de prim-ajutor în diverse situații limită și pașii de urmat atunci când anunță un caz la numărul de urgență 112. Atelierul de educație ecologică a adus copiilor informații despre cum să respecte mediul înconjurător, să consume mai puțin și responsabil, fără a risipi, să colecteze și să sorteze deșeurile, rezultatul activității practice fiind aproximativ 400 kilograme de deșeuri colectate din zona Buzăului. Implicarea copiilor în jocuri de tabără, activități recreative și sportive i-au făcut să petreacă mai mult timp în aer liber și le-au stimulat spiritul cooperativ și competitiv.

„Echilibrul pe care l-am simțit, între divertisment și învățare, a confirmat că Tabăra ALFA a fost locul potrivit, pentru a-mi dezvolta pasiunile și competențele. Am înțeles că, pentru a crește și a mă dezvolta, este esențial să găsesc armonia dintre ambele aspecte. Importanța responsabilității, împărțirii și gestionării timpului sunt lecții importante, pe care le voi purta cu mine în viitor”, a mărturisit Eva la finalul Școlii de vară ALFA.

Fondul Special pentru Copii este un program național de asistență socială și acces la educație pentru copii din toată țara, cu vârste între 6 și 19 ani, aflați în situații vulnerabile, care sunt înscriși într-o formă de învățământ preuniversitar de stat. Prin intermediul programului, copiii și familiile acestora beneficiază de sprijin financiar sau material pentru a reduce riscul de părăsire al școlii, respectiv încurajarea lor de a continua educația. Principala metodă de intervenție o reprezintă bursa pentru școală, acordată în urma evaluării sociale și a unui plan individual de obiective.

Articole Similare

Back to top button