Articole GeneraleComunicate de presaSanatateStiri Locale

Intervenție EVAR, efectuată în premieră pentru regiunea de nord a Moldovei, la Spitalul Clinic Județean Suceava

Luni, 28 august 2023, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a fost efectuată prima procedură EVAR (Endoprotezare de aortă abdominală pentru un anevrism de aortă abdominală) din regiunea de nord a Moldovei.

Medicii precizează că anevrismul de aortă este o dilatare importantă a arterei aorte, cel mai mare vas de sânge din corp, care poate apărea la diferite niveluri.

„Rolul endoprotezei este de a limita extinderea anevrismului, cu risc major de rupere și deces. Printre cei mai importanți factori de risc pentru apariția anevrismului se numără vârsta de peste 65 de ani, sexul masculin, fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială, antecedente familiale.

Echipa a tratat minim invaziv, prin abord arterial transfemural bilateral percutan, anevrismul abdominal al unui pacient de 71 de ani. Procedura a durat două ore și s-a desfășurat fără incidente.

Spre deosebire de intervențiile chirurgicale deschise de înlocuire a aortei abdominale, în procedura de tip EVAR se fac incizii minime, durează mai puțin (în medie 2 ore), riscul de infecții este mai scăzut, se poate efectua cu anestezie locală sau rahianestezie și pacientul merge din laboratorul de angiografie direct pe secție după terminarea procedurii, putând fi externat în două zile, cu reintegrare socială rapidă”, a declarat dr. Mihai Crețeanu Jr., medic primar radiologie intervențională.

Echipa care a realizat intervenția a fost formată din chirurgi vasculari (dr. Marin Sapaniuc, dr. Adrian Manesc), radiologi intervenționiști (dr. Mihai Crețeanu Jr., dr. Alexandra Husar, medic rezident Gabriel Mircea), medic anestezist (dr. Lilian Dragoi), asistenți de radiologie intervențională (Corina Apetroaie, Costel Baitan) și asistent anestezie și terapie intensivă Geta Rosu.

„Conducerea spitalului a susținut și va susține în continuare, prin toate resursele disponibile, progresul medical și consolidarea poziției Spitalului Clinic Județean Suceava în regiunea de nord-est a Moldovei, ca unitate sanitară de interes regional”, transmite dr. Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al spitalului.

Articole Similare

Back to top button