Articole GeneraleComunicate de presaSocialStiriStiri Locale

Poliția Rădăuți anchetează un preot fals, închis în penitenciar, și pe complicii săi, care au înșelat o femeie stabilită în SUA cu 400.000 de dolari

În cursul lunii ianuarie 2023, la Poliția Municipiului Rădăuți – Biroul Investigații Criminale, a fost înregistrată plângerea unei femei, stabilită în Statele Unite ale Americii, care a sesizat faptul că, în perioada 2013 – 2021, mai multe persoane, folosindu-se de calitatea falsă de preot ar fi indus-o în eroare și, sub pretextul construirii unei grădinițe și a unei farmacii care oferă medicamente gratuite pentru nevoiași, ar fi solicitat și primit de la victimă aproximativ 400.000 de dolari americani.

Lucrătorii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, au desfășurat activități investigative complexe și activități de cercetare penală.

S-a stabilit, astfel, că, la sfârșitul anului 2013, în timp ce persoana vătămată se afla în Statele Unite ale Americii, ar fi accesat un anunț postat pe un site on-line de către persoane care își atribuiau identitatea unor monahi și preoți. Persoana vătămată ar fi contactat telefonic persoana din anunț, au purtat conversații telefonice frecvente, ajungând la încrederea deplină că persoana cu care corespondează este un preot din Suceava.

În aceste împrejurări, după ce ar fi obținut încrederea victimei și ar fi convins-o că este preot, persoana ar fi început să-i solicite diverse sume de bani, în mod repetat, cu scopuri precise, respectiv construirea de biserici, grădinițe sau farmacii, precum și alte cauze umanitare.

În acest mod, persoana vătămată, în perioada 2013 – 2021, ar fi acceptat solicitările persoanei respective și ar fi trimis către aceasta bani, totalizând suma de aproximativ 400.000 de dolari americani.

La sfârșitul anului 2021, femeia și-a dat seama că a fost indusă în eroare de către persoane care și-ar fi atribuit în mod neadevărat calitatea de preot, în scopul de a obține beneficii materiale.

În cauză, au fost desfășurate activități investigative și de cercetare penală, iar, în urma probatoriului administrat până în prezent, s-a constatat că persoana care și-ar fi atribuit identitățile preoților, obținând astfel pentru sine și pentru complicii săi, în mod injust, aproximativ 400.000 de dolari americani, este un bărbat încarcerat în penitenciar.

„Astfel, în perioada 2013 – 2021, aflându-se încarcerat în penitenciar, folosindu-se de calitatea falsă de preot, atribuindu-și în mod nereal identitățile unor monahi, ar fi indus și menținut în eroare telefonic persoana vătămată aflată în Statele Unite ale Americii, de la care, sub pretextul neadevărat al construirii unei grădinițe pentru copii, a unei farmacii care oferă medicamente gratuite pentru nevoiași, a efectuării de lucrări la biserici sau pentru cauze umanitare, ar fi solicitat și primit în mod injust, prin intermediul complicilor săi, respectiv 8 persoane (5 bărbați și 3 femei), aproximativ 400.000 dolari americani”, transmit reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Pentru completarea probatoriului, la solicitarea unității de parchet și a organelor de cercetare penală din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți – Biroul Investigații Criminale, au fost efectuate 11 percheziții domiciliare, la penitenciarul unde se afla principalul suspect (7 percheziții), dar și la imobile din municipiul Rădăuți și comuna Arbore, județul Suceava. Totodată au fost emise mandate de aducere privind partenerii acestuia la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

În urma punerii în aplicare a mandatelor de percheziție domiciliară, în incinta penitenciarului s-au descoperit un telefon mobil, pe care bărbatul bănuit de comiterea înșelăciunilor îl avea asupra sa, și mai multe înscrisuri care interesează cauza. De asemenea, și de la celelalte locații au fost ridicate bunuri și înscrisuri cu valoare probatorie.

Prin ordonanța din data de 20 august 2023, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de bărbatul bănuit de comiterea înșelăciunilor, de 44 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, în formă continuată și în stare de recidivă postcondamnatorie.

În plus, s-a dispus urmărirea penală față de alte 6 persoane pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, sub formă de participație a complicității.

În urma probatoriului administrat, prin ordonanțele polițiștilor din cadrul Poliției municipiului Rădăuți – Biroul Investigații Criminale, s-a dispus reținerea a două femei, de 31 și 48 de ani, și a unui bărbat, de 36 de ani.

În cauză, cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, cauza urmând a fi soluționată procedural de către polițiștii Poliției municipiului Rădăuți – Biroul Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

Articole Similare

Back to top button