Articole GeneraleComunicate de presaSocialStiriStiri Locale

Cinci terapeute ale unui centru pentru copii cu dizabilități din Suceava, reținute pentru rele tratamente aplicate minorului și purtare abuzivă

Cinci angajate ale centrului unei Asociației „Steaua Speranței” din Suceava, asociație cu scopul de a ajuta copii cu dizabilități, prin terapie recuperatorie, au fost reținute pentru rele tratamente aplicate minorului și purtare abuzivă.

La data de 23 august 2023, un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de cele 5 inculpate, aflate în stare de reținere pentru 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunilor de rele tratamente aplicate minorului și purtare abuzivă. În acest caz, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava propune Judecătoriei Suceava luarea măsurii arestării preventive față de cele inculpate pentru 30 de zile.

Cauza este instrumentată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, precum și cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Investigații Criminale.

Conform informațiilor transmise de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, din probatoriul administrat până în prezent a rezultat că:

Cele 5 inculpate sunt angajate în calitate de terapeuți în cadrul unui centru aparținând unei asociații înființate cu scopul a integra copii cu dizabilități în societate/ școală prin terapie recuperatorie.

În fapt, în perioada 7 – 9 august 2023, fiecare dintre cele 5 inculpate, în calitate de terapeuți, în momente diferite, au exercitat acte de violență asupra uneia sau mai multor victime minore, copii cu dizabilități aflați în centru. Actele de violență au vizat în total 5 victime minore și au fost de diferite tipuri, respectiv lovituri cu palma în diferite zone ale corpului, smucituri agresive, tras de păr. În sarcina fiecărei inculpate s-au reținut fapte separate, în funcție de numărul victimelor și al actelor materiale, comise la date diferite.

Totodată, s-a reținut că, în aceeași perioadă, fiecare dintre cele 5 inculpate au pus în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, dezvoltarea fizică și intelectuală a uneia sau mai multor victime minore, copii cu dizabilități. În mod similar, în sarcina fiecărei inculpate s-au reținut fapte separate, în funcție de numărul victimelor și al actelor materiale, comise la date diferite.

Măsurile și tratamentele care constituie rele tratamente și care au fost reținute în sarcina inculpatelor au vizat în total 5 victime minore și au fost din cele mai diverse: agresiuni verbale, ton ridicat și agresiv, amenințări cu acte de violență și moartea, înjosirea victimelor, injurii, loviri repetate, smucituri agresive, lipsa de supraveghere, reacții autoritare, diverse corecții fizice aplicate pentru ca minorii să execute întocmai dispozițiile date.

Inculpatele au profitat de starea de vădită vulnerabilitate determinată de vârsta fragedă și starea de sănătate a victimelor, precum și de imposibilitatea acestora de a comunica părinților traumele la care au fost supuși din partea unor persoane pretins calificate, care ar fi trebuit să le ofere terapie, siguranță și protecție.

Autoritățile precizează că cercetările continuă. în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și a stabilirii răspunderii penale. „Având în vedere stadiul anchetei penale, care se află în derulare, precum și natura infracțiunilor cercetate, comise împotriva unor victime minore extrem de vulnerabile, nu pot fi furnizate la acest moment alte informații referitoare la această cauză, însă, pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică. Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea de măsuri preventive constituie etape ale procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, adaugă purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Articole Similare

Back to top button