Articole GeneraleComunicate de presaEvenimenteSPORTStiri Locale

Lansare de carte, licitație, invitați speciali și alte surprize, la Gala Rugbyului Humorean, ediția a II-a

Rugby Club Gura Humorului organizează în data de 1 septembrie 2023, începând cu ora 18:00, Gala Rugbyului Humorean. Evenimentul, menit să aducă în atenția publicului importanța comunității, plasată în context sportiv, va avea loc la Hotel Aldi din Gura Humorului.

Invitat special în cadrul galei va fi însuși căpitanul naționalei de rugby a României, Mihai Macovei. Originar din Gura Humorului, unde a performat ca junior, acesta numără 104 selecții pentru naționala de rugby a României, dar și numeroase participări la Cupe Mondiale. Înainte de a se îndrepta către Cupa Mondială de Rugby din Franța, Mihai Macovei va face o scurtă oprire acasă, pentru a susține rugbyului humorean.

„La meciul pe care Romania l-a susținut în fața celor din Statele Unite ale Americii, mi-am anunțat retragerea, fiind ultimul meu meci pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf. Îmi doresc foarte mult să ajung acasă, la Gura Humorului, să îmi pot celebra cariera rugbystică, alături de oamenii cu care am crescut, atât personal, cât și profesional. Sunt mândru că am putut reprezenta țara, dar mai ales orașul meu natal, Gura Humorului, în nenumărate competiții naționale și internaționale”, transmite Mihai Macovei.

Evenimentul din data de 1 septembrie beneficiază de susținerea Primăriei Orașului Gura Humorului și va fi moderat de Tiberiu Avram, redactorul șef al publicației Monitorul de Suceava și susținător al sportului.

La momentul de față, Rugby Club Gura Humorului este singurul club de rugby cu finanțare în totalitate privată din România și singura echipă ce are în structura de conducere, ca președinte, o femeie, pe Gabriela Popescu.

Echipa de rugby seniori a orașului Gura Humorului evoluează în primul eșalon valoric românesc, în Liga Națională de Rugby, competiție desfășurată sub egida Federației Române de Rugby.

Gura Humorului este recunoscută ca o pepinieră a rugbyului românesc. Echipa de seniori promovează un model de cooperare între autoritățile locale, sectorul privat, cel civil local și național, cu finanțare privată.

,,De la înființarea acestui club, în 2018, am trecut printr-o pandemie, un război aproape de granițele noastre, încă în desfășurare, și această criză a costurilor de trai. Implicit, toți acești factori externi și-au pus amprenta, mai direct sau indirect, pe sportul și rugbyul românesc și nu numai. În timp ce putem identifica nenumărate provocări, încercăm, pe cât putem, să ne îndreptăm atenția spre soluții. Sper să regăsesc alături de noi, în data de 1 septembrie, oameni care înțeleg importanța sportului și a rugbyului în comunitate și în dezvoltarea locală și națională, prieteni, susținători, dar și poate oameni care își doresc să descopere acest sport de acum încolo. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au pus umărul alături de noi la realizarea acestui eveniment, dar și la susținerea echipei de-a lungul anilor”, declară Gabriela Popescu, membru fondator și președinte Rugby Club Gura Humorului.

Evenimentul de licitație

De la călătorii alături de echipa națională de rugby, la obiecte care au aparținut unor mari sportivi ai României și nu numai, licitația organizată în cadrul Galei propune spre achiziționare obiecte inedite, într-un mod care să aducă comunitatea națională mai aproape de rugbyul românesc. Printre obiectele pentru care se poate licita se numără mingi semnate de Petru Bălan, de 2 ori campion al Franței la rugby și considerat unul dintre cei mai buni pilieri stânga români, tablouri ale renumitului pictor Radu Bercea, un tricou semnat de jucătorii echipei locale, dar și un ceas Tissot, pus la dispoziție de Albini Prassa.

Lansare de carte

Tot în cadrul evenimentului va avea loc și o lansare de carte a scriitorului humorean Marius Gabor, o serie de povești rugbyistice, pe care acesta a început să le publice sub formă de cronici sportive pe propriul său blog.

„… Rugby Club Gura Humorului și-a deschis aripile și a ieșit din cușcă, lăsând în urmă câteva pufuri de pană drept mărturie a zbaterii neîncetate. Cine a avut încredere în noi știe ce spun, cine n-a avut încredere și a chibițat pe la colțuri să facă bine și să ne privească zborul prin ochelari de sudor, căci, ghici ce, nu ne oprim aici!”, descrie Marius Gabor activitatea Rugby Club Gura Humorului într-una din cronicile sale de meci, care vor putea fi citite într-un roman de colecție, unic în România, începând cu data de 1 septembrie 2023.

Cartea s-a potrivit de minune cu ceea ce a însemnat toata aventura care a plecat de la Ștefăniță, Andrei și Gabriela, și chiar dacă nu mi-am imaginat de la început că ar putea deveni o culegere care să cuprindă toate cronicile, m-am gândit ulterior că ar fi fost păcat să nu rămână mărturie faptul că la un moment dat, cineva a avut curajul și nebunia de a pune Gura Humorului pe tapetul rugbyului autohton, continuând astfel tradiția. E o carte ruptă din sufletul meu, și când spun ruptă, mă refer la faptul că orice act de creație, oricare ar fi el, înseamnă sacrificiu, durere, pasiune, toate cuprinse într-un melanj care la final ia forma cea mai pură a altruismului. Oricât de ciudat ar părea, am senzația că nu eu sunt autorul acestei cărți, ci toți cei care au intrat pe teren și care au dat tot ce au avut mai bun din ei. Meritul e al lor, eu n-am făcut altceva decât să încrustez pe rabojul timpului mărturia că am fost aici cu toții, ce mai mișto gașcă din Gura Humorului”, descrie autorul.  

Biletele pentru Gala Rugbyului Humorean se pot achiziționa de la echipa Rugby Club Gura Humorului, la prețul de 250 lei/persoană și 350 lei/două persoane. Doritorii sunt rugați să trimită un email la adresa comunitate@rugbygh.com sau să sune la 0740/846895 – Maria Smoleac.

Articole Similare

Back to top button