Articole GeneraleEvenimenteSocialStiriStiri LocaleStiri Nationale

Cacica și Putna, incluse în oferta „Călătorii de suflet cu CFR Călători”, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

CFR Călători a publicat o listă a principalelor locuri de pelerinaj din țară, care la praznicul Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august, atrag, an de an, mulțimi impresionante de credincioși. Printre destinațiile unde pelerinii pot ajunge cu trenul, incluse în campania „Călătorii de suflet cu CFR Călători”, se numără și două locații din județul Suceava, Bazilica „Adormirea Maicii Domnului” din Cacica și Mănăstirea Putna.

Bazilica „Adormirea Maicii Domnului” din Cacica este o biserică romano-catolică construită în anul 1904 de către comunitatea poloneză din localitate. În anul 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a acordat acestei biserici titlul de „Basilica Minor”, recunoscând importanța pelerinajelor desfășurate la Cacica. Evenimentele din acest an, vor avea loc la biserica romano-catolică, în zilele de 14 și 15 august.

CFR pune la dispoziția călătorilor trei tenuri de zi, pe ruta Suceava – Cacica, care ajung la destinație în mai puțin de o oră. Este vorba despre trenurile R5731, cu plecare din Suceava la ora 4:35, R5733, cu plecare la 8:38, și R5735, care pleacă din Suceava spre Cacica la ora 15:38. De la Gara Cacica se poate ajunge la bazilica romano-catolică cu microbuze sau pe jos, distanța între gară și biserică fiind de aproximativ 2,5 km.

Mănăstirea Putna, prima ctitorie a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, înzestrată de acesta cu hramul „Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”, este un lăcaș monahal creștin ortodox și important centru cultural, religios și artistic românesc. Mihai Eminescu a supranumit-o „Ierusalimul Neamului Romanesc”. Mănăstirea își serbează, astfel, hramul istoric, în fiecare an, pe data de 15 august, printr-un program complex de activități liturgice și culturale.

„Mănăstirea Putna se află în comuna cu același nume din județul Suceava și o despart 73 de kilometri de municipiul Suceava, fostă capitală a Moldovei din vremea lui Ștefan Cel Mare. Cea mai apropiată gară este cea din localitatea Putna. De aici se pot lua autobuze până la porțile mănăstirii. Astfel, pe feroviar, legătura este asigurată cu trenul pe ruta Suceava–Putna – o cale ferată din provincia istorică Bucovina”, transmit reprezentanții CFR Călători.

Și pe ruta menționată circulă zilnic trei trenuri, R5625, cu plecare din Suceava la 8:20, R5627, la 13:20, și R5629, care pleacă din Suceava la 18:21. Distanța până la Putna este parcursă în aproximativ două ore și 38 de minute.

Articole Similare

Back to top button