Articole GeneraleCulturaEducatieStiri Nationale

A fost lansată versiunea online a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM 3)

„Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române” (DOOM), elaborat la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, a fost lansat și poate fi consultat și în format online, gratuit, accesând adresa https://doom.lingv.ro/.

DOOM este instrumentul normativ care recomandă cum trebuie să se scrie, să se pronunțe și să se utilizeze corect gramatical cuvintele limbii române literare actuale.

Cercetătorii Institutului anunță că versiunea digitală transpune în format electronic ultima ediție a dicționarului tipărit (DOOM3), lansată în 2021, cuprinzând peste 65.000 de articole redactate conform normelor oficiale în vigoare.

Interfața site-ului este dinamică și intuitivă, cu informații suplimentare, față de dicționarul propriu-zis. „Față de alte instrumente similare, DOOM-ul online oferă acces atât la dicționarul propriu-zis, cât și la descrierile teoretice din secțiunile introductive sau din anexe (v. rubricile „Despre dicționar” și „Utile”). Tot pe pagina principală a site-ului au fost inserate patru casete cu informație diversă, ale căror titluri reprezintă totodată trimiteri către pagini cu exemple și liste de cuvinte: termenii nou introduși în DOOM3, modificările de normă, cuvinte care pun probleme de scriere, pronunțare sau flexiune”, precizează lingviștii.

Căutările în dicționar se pot face atât după cuvântul-titlu, cât și după forme flexionare. Atunci când cuvântul căutat nu este scris cu diacritice, se reconstituie automat forma corectă, iar cuvintele scrise greșit vor avea rezultate obținute prin funcțiile de „căutare aproximativă” sau „sugestii de căutare”. De asemenea, utilizatorii au posibilitatea de a include în căutări simboluri auxiliare. „?” poate fi utilizat când există ezitări în privința anumitor litere (de exemplu, „aba?ie”), iar asteriscul va fi folosit în căutarea după secvențe de cuvânt (de exemplu, „*tor”, „*oai*”, „auto*”).

„Pe lângă funcționalitățile existente, site-ul va dezvolta și o funcție de căutare avansată, importantă pentru specialiști, se vor face îmbunătățiri continue prin adăugarea de informații auxiliare, încercând să răspundă tuturor așteptărilor celor interesați să scrie și să vorbească o limbă română corectă”, transmit reprezentanții Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”.

Fiind un dicționar de forme, dicționarul nu cuprinde și definițiile cuvintelor înregistrate. Pentru acestea, trebuie consultat Dicționar explicativ al limbii române (DEX), disponibil, de asemenea, în format tipărit sau digital.

Articole Similare

Back to top button