Articole GeneraleEvenimenteStiriStiri Locale

Alianța Franceză din Suceava, la Congresul Mondial al Alianțelor Franceze de la Paris

În perioada 17-22 iulie 2023, la Paris, a avut loc Congresul Mondial al Alianțelor Franceze, eveniment care marchează împlinirea a 140 de ani de la fondarea primei Alianțe Franceze din lume. Peste 500 de reprezentanți ai tuturor Alianțelor Franceze de la nivel mondial, președinți, directori, membri ai Consiliului de Administrație, precum și alte personalități implicate în mișcarea francofonă, au participat atât la ceremonia de deschidere a lucrărilor congresului, pe 20 iulie, în sala UNESCO din Paris, cât și la cele 16 ateliere tematice din zilele de 21 și 22 iulie, desfășurate la sediul Alianței Franceze din Paris și sediul UNESCO.

Tematica atelierelor a inclus o problematică de interes general: marca Alianța franceză, guvernanță și viața asociațiilor, pilotajul strategic și instituțional, echitate și diversitate, parteneriate și organizarea rețelelor la nivel local, schimbarea climatică, tranziția numerică, patrimoniul cultural imaterial, sportul, media, modele economice.

Edituri prestigioase (Hachette FLE, PUG, Didier FLE, Maison des Langues, CLE International), servicii civice (Serviciul Civic Internaţional OFQJ, La Guilde), instituții de formare (Académie de Nice, TV5 Monde, Cité Internationale de la Langue Francaise) au oferit informații pe tot parcursul manifestării, creând oportunitatea implementării unor noi proiecte și colaborări în cadrul planului de calitate al Alianțelor Franceze.

Vineri, 21 iulie, reprezentanții Alianțelor Franceze din întreaga lume au fost primiți la Palatul Elysée de către președintele Emmanuel Macron, care a mulțumit pentru serviciile aduse limbii, culturii și civilizației franceze, pentru angajamentele Alianțelor Franceze în promovarea valorilor universale.

Programul Congresului a inclus două zile de evenimente culturale, prilej cu care participanților li s-a oferit oportunitatea de a vizita muzee și locuri reprezentative din capitala Franței.

Delegația Alianței Franceze din Suceava a fost formată din prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, președinte de onoare AFS, Cavaler al Legiunii de Onoare, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, președintele AFS, membru al Ordinului Palmes Académiques în grad de Ofițer, și lect. univ. dr. Mariana Șovea, director AFS. La întâlnirea cu președintele Emmanuel Macron, Alianța Franceză din Suceava a fost reprezentată de președintele acesteia, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Articole Similare

Back to top button