Articole GeneraleComunicate de presaEducatieStiri Locale

Premii obținute de trei studente ale Facultății de Litere și Științe ale Comunicării de la USV, la competiții naționale de traduceri

Anual, studenții de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava se află printre câștigătorii uneia dintre cele mai cunoscute manifestări științifice cu profil filologic din România, Colocviul Național Studențesc „Mihai Eminescu”. În acest an, evenimentul a ajuns la cea de-a XLIX-a ediție și s-a desfășurat la Iași, în perioada 17-20 mai 2023.

La secțiunea de traduceri, premiul al III-lea a fost obținut de Ruth Naomi Lupu, studentă în anul II la specializarea Limba și literatura engleză – Limba și literatura spaniolă, pentru traducerea în limba spaniolă a poemului eminescian „Noi amândoi avem același dascăl” (sp. Tú y yo ambos gozamos de igual maestre). Studenta Anca Diana Istrate, de la specializarea Conversie Limba și literatura spaniolă, anul II, și-a adjudecat mențiunea secțiunii, traducând în limba spaniolă poezia „Cărțile” (sp. Los libros). În cadrul concursului, pe lângă traducerea propriu-zisă a uneia dintre cele trei poezii propuse de organizatori, o pondere considerabilă a avut-o argumentarea variantelor propuse.

De asemenea, la sfârșitul lunii mai a anului în curs, au fost desemnați și câștigătorii Concursului Național de Traducere „LA VOZ A TI DEBIDA”, ediția a V-a, organizat de Departamentul de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă al Universității din București, cu spriijinul Institutului Cervantes, Ambasadei Spaniei la București și al revistei Observator Cultural. La acest concurs s-a remarcat studenta Simona Rodica Vasîlciuc, din anul III, specializarea Limba și literatura franceză – Limba și literatura spaniolă. Aceasta a câștigat o Mențiune pentru traducerea din limba spaniolă în limba română a trei texte, două în versuri și unul în proză: Juan José Arreola – fragment din El discípulo, 1963 (rom. Ucenicul) și José Corredor-Matheos – poeziile No sabe el gorrión, din vol. No sabe el gorrión, 2004 (rom. Nu știe vrăbiuța) și Escribir en otoño, din vol. Un pez que va por el jardín, 2007 (rom. Să scrii toamna, din volumul Un pește care trece prin grădină).

Toate cele trei studente sunt coordonate de lector univ. dr. Alina-Viorela Prelipcean.

Articole Similare

Back to top button