Pe 10 iulie 2023, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Suceava, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, la imobilul unde își desfășura activitatea o societate comercială care avea ca obiect de activitate eliberarea de fișe medicale necesare obținerii sau preschimbării permisului de conducere.
În urma percheziției domiciliare, au fost descoperite și ridicate, în original, 295 de fișe medicale parafate și semnate în alb de medici, precum și 427 de fișe medicale ale unor persoane completate și semnate. De asemenea, polițiștii au preluat și alte înscrisuri necesare soluționării cauzei, printre care se numără contracte individuale de muncă ale medicilor implicați și fișe de post aferente.
Din cercetări a reieșit faptul că persoanele care se prezentau în vederea eliberării fișelor medicale necesare obținerii sau preschimbării permisului de conducere ar fi fost consultate doar oftalmologic și nu ar fi fost consultate de niciun medic specialist pentru celelalte secțiuni înscrise în fișele medicale.
Astfel, s-au creat suspiciuni privind autenticitatea și veridicitatea aspectelor consemnate în fișele medicale eliberate. Verificările medicale consemnate ca urmare a consultului pacienților nu ar fi fost efectuate în mod real de către medicii care prestează activități în cadrul acestei unități.
Totodată, a rezultat faptul că, după controlul oftalmologic efectuat persoanelor în cauză, acestea așteptau aproximativ 10 minute, după care primeau fișele medicale.
Cercetările sunt continuate la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Compartimentul de Investigare a Criminalității la Regimul Fondurilor Publice și a Corupției din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, în cadrul unui dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
„Facem precizarea că, punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, transmit autoritățile.