Articole GeneraleEducatieStiriStiri Nationale

România, pe primul loc în Europa și locul 4 în lume, la Olimpiada Internațională de Matematică

Lotul României a scris istorie la Olimpiada Internațională de Matematică (IMO) 2023, desfășurată în Chiba, Japonia, în perioada 2 – 13 iulie 2023. Cu cinci medalii de aur și una de argint, olimpicii au plasat România pe prima poziție între țările din Europa și locul 4 în clasamentul pe națiuni.

Astfel, echipa a stabilit un record istoric, obținând cea mai cea mai bună clasare din ultimii 24 de ani, astfel încât a fost repetată performanța din 1999, când lotul olimpic român s-a aflat pe același loc în clasamentul internațional. Cele 208 de puncte poziționează România la o diferență de câtea puncte de podium, fiind depășită doar de China, cu 240 de puncte, Statele Unite ale Americii, cu 222 de puncte, și Coreea, cu un total de 215 puncte.

Clasamentul pe națiuni, integral, poate fi consultat accesând link-ul: https://www.imo-official.org/year_country_r.aspx?year=2023.

Lotul național care a participat la IMO 2023 este format din:

  • David-Andrei Anghel, de la Liceul Internațional de Informatică din București – medalie de aur, cu punctaj maxim la toate cele 6 probleme
  • Andrei Moldovan, de la Liceul Internațional de Informatică din București – medalie de aur
  • Robert Dragomirescu, de la Liceul Internațional de Informatică din București – medalie de aur
  • Pavel Ciurea, de la Liceul Internațional de Informatică din București – medalie de aur
  • Andrei Chiriță, de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București – medalie de aur
  • Radu Lecoiu, de la Liceul Internațional de Informatică din București​ – medalie de argint

Delegația României a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București. Lotul a fost însoțit la Olimpiada Internațională de Matematică și de lect. dr. Mihai Chiș, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara, Lucian Țurea, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, și Ana Naghi, observator din partea Ministerului Educației.​

În 2022, lotul de elevi al României la Olimpiada Internațională de Matematică a obținut primul loc în Europa și locul 5 la nivel mondial, cu două medalii de aur și 4 de argint.

Articole Similare

Back to top button