Articole GeneraleCulturaEvenimenteExterne

Lucrări care trimit la folclorul românesc, interpretate la împlinirea a 100 de ani de existență a The Naumburg Bandshell din Central Park New York

La începutul lunii iulie, Romanian Television of New York propune un reportaj dedicat includerii, în concertul aniversar prilejuit de împlinirea a 100 de ani de existență a The Naumburg Bandshell din Central Park NY, a unor lucrări care trimit la folclorul românesc: „Dansuri Populare Românești” de Bela Bartok, în aranjamentul lui Alex Fortes, și „Rapsodia Română nr. 1” de George Enescu, aranjor Lev Zhurbin.

George Enescu în Central Park NYC – The Knights Chamber Orchestra

Anul acesta, The Naumburg Bandshell din Central Park NY aniversează 100 de ani de existență. În 1905, filantropistul American Elkan Naumburg fonda seria de concerte de muzică clasică gratuite din Central Park și comisiona ulterior construcția unei noi scene. În 1923, în fața a 10.000 de spectatori, scena devenită istorică inaugura The Naumburg Orchestral Concerts.

Proaspăt renovată în 2021, în stilul neoclassic original, The Bandshell a gazduit de-a lungul anilor concerte clasice, de jazz sau rock, de la The Goldman Band la Benny Goodman, The Grateful Dead, BB King sau Jefferson Airplane. Duke Ellington, Leonard Bernstein sau Martin Luther King Jr au folosit, de asemenea, scena.

The Naumburg Orchestral Concerts atrag o audiență de peste 3 milioane de ascultători prin colaborarea cu WQXR care transmite live întreaga serie de concerte.

A 118-a stagiune consecutivă în Central Park a început în iunie 2023. Al doilea dintre cele cinci concerte de muzică clasică ale verii i-a adus pe 27 iunie în fața unui public numeros pe muzicienii grupului cameral new york-ez The Knights, fondat în 2007. The Knights a concertat pe scene importante ale lumii, a colaborat cu muzicieni majori și va avea trei apariții la Carnegie Hall în stagiunea următoare. Programul a inclus trei premiere ale unor compozitori new york-ezi, Colin Jacobson, director artistic al formației camerale The Knights, Jessie Montgomery și Lev Zhurbin.

În prima parte a programului, violonistul Masumi Per Rostad, câștigător al premiilor Grammy, a interpretat lucrarea L.E.S. Characters de Jessie Montgomery. A doua parte a concertului a inclus două lucrări care trimit la folclorul românesc: Dansuri Populare Românești de Bela Bartok, în aranjamentul lui Alex Fortes, și Rapsodia Română nr 1 de George Enescu, aranjor Lev Zhurbin. În aranjamentul original al lui Lev Zhurbin, interpretat în premieră mondială cu această ocazie, Rapsodia Română nr 1 trimite la acordurile tarafului românesc tradițional, iar cadența susținută la hora românească.

Compozitorul de origine rusă Lev Zhurbin sau Ljova este autor al peste 120 compoziții pentru ansambluri clasice, de jazz sau folclorice, a publicat 11 albume, iar lucrările sale au fost înregistrate de Deutche Grammophon, Sony Classical, Bridge Records, Naxos și altele. În calitate de aranjor musical, Lev Zhurbin a colaborat cu Yo-Yo Ma and the Silk Road Ensemble și cu The Andalucian Dogs, iar două CD-uri au fost nominalizate pentru premiile Grammy. Publicul new york-ez a fost entuziasmat de acordurile originale ale aranjamentului Rapsodiei Române. La sfârșitul spectacolului, RTVNY a vorbit cu Lev Zhurbin, aranjorul Rapsodiei Române, și cu Michael P Atkinson, associate conductor al ansamblului cameral The Knights.

Material realizat pentru RTVNY – Romanian Television of New York de Cristi Boghian, realizator și producător, și Doina Boghian, contributor.

Articole Similare

Back to top button