Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEducatieEvenimenteStiri Locale

80 de proiecte vor fi prezentate la Suceava, în cadrul Olimpiadei Naționale de Creativitate Științifică

În perioada 5–9 iulie 2023, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) găzduiește cea de-a III-a ediție a Olimpiadei Naționale de Creativitate Științifică, competiție organizată de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu USV și Societatea Științifică Cygnus.

Olimpiada Națională de Creativitate Științifică (ONCS) este o competiție interdisciplinară pentru echipe de elevi, care are drept obiective generale formarea și dezvoltarea competențelor specifice creativității în domeniul științific și cel tehnic, cu scopul identificării de soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă societatea. Totodată, olimpiada își propune identificarea elevilor capabili de performanță și atragerea lor spre domeniul științific și ingineresc, prin dezvoltarea talentului creativ, stimularea și motivarea formării profesorilor în abordarea metodelor didactice interdisciplinare și transdisciplinare.

„ONCS promovează, de asemenea, valorile culturale și etice fundamentale, competitivitatea onestă și comunicarea interpersonală. Astfel, se diferențiază în cadrul olimpiadelor școlare prin accentul pus pe creativitate, muncă în echipă și dezvoltarea de proiecte, competențe necesare tinerilor în contextul evoluțiilor tehnologice recente din industrie și societate”, precizează organizatorii.

La faza națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică sunt așteptați peste 200 de elevi și profesori, fiind calificate 80 de proiecte realizate de echipe provenind din mai mult de 20 de județe ale țării, grupate pe 3 secțiuni: științe fundamentale, științe aplicate și tehnologia informației. Evaluarea rapoartelor științifice și tehnice, a prezentărilor orale și a standurilor expoziționale va fi realizată de o comisie formată din cadre didactice universitare, cercetători, profesori, specialiști din domeniile vizate și prezidată de prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector cu activitatea științifică al USV.

Echipa de organizare este coordonată de inspectorul școlar general adjunct prof. dr. Petru Crăciun și inspectorul prof. Ilie Cosovanu, din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava, de decanul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, prof. univ. dr. Dan Milici, din partea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, și de prof. Victor Șutac, președintele Societății Științifice Cygnus.

Programul propus îmbină etapele de prezentare și jurizare a proiectelor cu vizite în laboratoarele de cercetare ale USV și la diverse obiective culturale din județul Suceava, întâlniri cu cercetători, reprezentanți ai unor firme de succes din Regiunea Nord-Est și comunicatori de știință, ateliere de lucru și prezentări referitoare la organizarea activităților de cercetare, dezvoltarea creativității și diseminarea rezultatelor cercetării, precum și cu activități culturale și de divertisment.

Festivitatea oficială de deschidere a ONCS va avea loc joi, 6 iulie, începând cu ora 10:00, în Auditoriumul „Joseph Schmidt” din campusul USV, iar expoziția publică a proiectelor calificate la faza națională va avea loc în Atriumul din Corpul E, în zilele de 6 și 7 iulie, urmate de prezentări și dezbateri privind activitatea și cariera de cercetare, organizate în data de 8 iulie, prin Centrul de orientare, asociere și consiliere în cariera de cercetător pentru regiunea de dezvoltare Nord Est a României COACH-USV. Festivitatea de premiere va avea loc în data de 9 iulie.

Articole Similare

Back to top button