
Pentru prima oară de la înființare, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava este invitat, în perioada 5-25 iulie 2023, la Festivalul Internațional de Teatru de la Avignon, unul dintre cele mai importante evenimente internaționale, dedicate artelor spectacolului.
Teatrul sucevean va participa cu două spectacole: „Rinocerii” de Eugène Ionesco și „Occident Express” de Matei Vișniec, ambele în regia lui Alain Timár.
Creat în 1947 de regizorul Jean Vilar, Festivalul de la Avignon, a devenit o manifestare culturală teatrală majoră în Franța și a inspirat nenumărate alte festivaluri. Festivalul Internațional de Teatru de la Avignon reprezintă cel mai puternic catalizator al schimburilor culturale dintre țări, cu prestigiul unui loc unde, timp de o sută de ani, a viețuit aristocrația papală.
În fiecare an, programul manifestărilor aduce în fața publicului spectacole impresionante, lecturi, expoziții, filme și dezbateri pentru zeci de mii de iubitori de teatru de toate vârstele, toate acestea având loc în diferite și inedite locații de spectacol, reușind să transforme Avignonul în cea mai mare scenă de teatru din lume.
Ziua dedicată României va fi organizată de Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, sub egida „Roumanie, paroles d’aujourd’hui”, în parteneriat cu Théâtre des Halles. „Va fi o zi specială dedicată culturii românești, ce implică prezența unor personalități din lumea culturală internațională și reprezentanți ai autorităților locale din Avignon și Suceava. Cultura lumii este într-un permanent dialog cu arta și cultura română, iar scopul nostru este provocarea unei confruntări și unui dialog direct cu publicul, lucru care se desfășoară atât de bine la Avignon”, precizează reprezentanții teatrului din Suceava.
Despre spectacolul „Rinocerii” pe care l-a montat la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, în 2018, regizorul Alain Timár declară: „Rinocerita se propagă în noi, tăcută, cu tot cu efectele sale erozive. În acest context, toate personajele piesei sunt atinse de boală, cu excepția lui Bérenger care conștientizează pericolul și se împotrivește. (…) Iar dacă răul există (iar evidența n-o putem nega), opusul său, binele, trebuie și el să existe: asta vrea luptătorul imposibilului, Bérenger, să ne spună. El devine și simbolul luptei împotriva tuturor formelor de inumanitate, nedreptate și obscurantism, fie că sunt individuale sau colective, în interiorul ființei sale sau în societate. (…) Bérenger aduce un plus valorilor precum prietenia, relațiile sociale, dragostea, reinventează „umanismul” pentru lumea obișnuită. El îndrăznește să gândească, să reziste și să ne invite pe noi toți să facem la fel.”
Unul dintre cele mai importante texte ale dramaturgului Matei Vișniec, „Occident Express” este regizat, de asemenea, de Alain Timár, care își prezintă viziunea artistică astfel: „Cu tandrețe și cu umor, Matei Vișniec ne propune o galerie de personaje care ard de dorința de a pleca, de a gusta din abundența occidentală, de a profita de societatea de consum, de a trăi în sfârșit, măcar o dată în viața lor, extazul libertății și al reușitei. Piesa „Occident Express” este o călătorie inițiatică în sens invers, în lumea Balcanilor (atât de departe, de necunoscută și nu prea iubită), o radiografie lucidă a capitalismului sălbatic care a înlocuit în Est utopia comunistă. Această piesă mai este, nu în ultimul rând, și o reflecție privind dificila apropiere dintre cele două Europe, separate de o jumătate de secol de istorie frământată.”
Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

